LADEN

Typ om te zoeken

Zonne-energie in Nederland

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Zonne-energie in Nederland

De opbrengst van zonne-energie scheelt nogal per gemeente. Kort door de bocht genomen zien we dat gemeenten met veel koop eengezinswoningen het goed doen.
De beste gemeente is echter Zeewolde, die naast een groot koopwoningen bestand ook veel boeren heeft die gebruik gemaakt hebben van een subsidieplan waarbij ze asbesthoudende daken vervangen hebben en tegelijk zonnepanelen geplaatst hebben.
Het meeste vermogen is overigens geplaatst in de gemeenten Amsterdam, Zwolle en Zuidwest Friesland. Vooral Amsterdam is opmerkelijk, want het heeft wel veel inwoners, maar weinig geschikte daken en woningen. De gemeente is echter heel actief en dat keert zich uit. Zuidwest Friesland heeft veel gunstige woningen en daken, maar verstrekt informatie, geen subsidie. Informatie blijkt al stimulerend genoeg te werken.
In Tilburg wordt opvallend veel zonne-energie opgewekt, namelijk per inwoner vier keer zoveel als in Rotterdam.
Drie steden uit Brabant staan in de top 5 van steden met het meeste opgewekte vermogen per inwoner. De top 5 is: Tilburg, Almere, Breda, Groningen en Eindhoven.
Gemeenten die zelf het goede voorbeeld geven en zelf ook zonnepanelen hebben, doen het goed. Vaak hebben die ook de beste lokale regelgeving vastgelegd.
Tot op heden was het ook zo dat bewoners zich ook de panelen moesten kunnen veroorloven. Tegenwoordig kan je echter ook huren en dan gaat het niet hebben van het te investeren bedrag niet meer op. Bij huren betaal je in feite de energie voor een periode van bijvoorbeeld 10 jaar. Daarna kan je vaak de panelen voor een prikkie overnemen.
Het sneeuwbal effect lijkt opgang te doen. Als je buren panelen hebben, is de kans groot dat jij ook panelen hebt.
In 2008 was er nog vrijwel geen opgewekte zonne-energie in Nederland. Het was de hobby van een enkeling die het niet uitmaakte dat het niet rendabel was. In 2011 werd er 200.000 kWp opgewekt. In 2012 was dat al 400.000 en in 2013 werd de 800.000 al geraakt. In 2014 bereikten we 1.000.000 kWp. Er is dus sprake van een forse groei en toch is het nog altijd een piepkleine markt. Slechts een fractie van de geschikte daken heeft al panelen liggen.

achterkant vanaf provinciale weg
Mijn eigen gemeente staat in de middenmoot van de gemeentes. In 2014 is wel een inhaalslag gemaakt, maar ook hier is nog heel wat missiewerk te verrichten. Ik ben daar zelf ook actief in geworden, al heb ik het eventuele voorzitterschap van de Stichting Best Duurzaam toch vriendelijk afgewezen. Daar had ik echt de tijd niet meer voor.

Heeft u een dak, maar nog geen panelen? Klik hier

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *