LADEN

Typ om te zoeken

Van het ene extreem in het andere

Zilver

Van het ene extreem in het andere

Beleggers met de nodige jaren ervaring weten dat de beurs vaak net kan reageren als een kleuter. Van extreem overgewaardeerd gaat het in een rap tempo naar een extreme onderwaardering.

In feite hoef je als belegger maar te zoeken naar een extreme overwaardering en je zet in op het gevolg, namelijk de extreme onderwaardering.
Het punt is echter dat tijdens de hype of overwaardering, bijna niemand dat zo ziet. Aegon had in 1999 een K/W van >40. Het kon niet op. Het aandeel kreeg koopaanbevelingen, want zo’n mooi bedrijf, dat kon alleen maar beter gaan.
We weten nu hoe het gelopen is. Ik noem Aegon, maar het voorbeeld dat ik ook had kunnen gebruiken is zilver ten opzichte van goud.
In 1980 lag de ratio op 1:17.
In 1990 lag de ratio al op 1:100. Iedereen had vertrouwen in de dollar en in fiat munten. Zilver werd niet erg waardevol geacht nadat de monetaire rol begin jaren zeventig was uitgespeeld.
In 2000 was het weer teruggelopen naar 1:55.
Deze ratio houdt in dat u per ounce goud in 2000 maar 55 ounces zilver kon krijgen.
Kijken naar de verhouding over eeuwen gezien, dan was 1:16 de ‘normale’ verhouding.
Die normale verhouding is dus al een half mensenleven geleden. Niet veel mensen die nu beleggen kunnen zich dat nog echt herinneren. Veel beleggers dat nog niet in 1980 en er voor.
Nu moet u weten dat goud nooit is opgemaakt. Het werd en wordt zorgvuldig in kluizen bewaard. Zilver daarentegen is een verbruiksmetaal. Vroeger gebruikten we het bij de ontwikkeling van foto’s en tegenwoordig wordt het veel in computers en telefoons gebruikt.
Het is dus raar dat we nog altijd zwaar boven de historische verhouding noteren.
Op de dag dat ik dit artikel schreef stond goud op 1632 en zlver op 29,61. Een verhouding tot elkaar van 1:55.
Het is behoorlijk zeker dat we vanwege het verbruik van zilver wel weer een betere verhouding van zilver krijgen. Misschien niet meer 1:16 maar laat het 1:30 worden.
In dat geval zou zilver nu op $54 moeten staan. In 2011 is er een moment geweest dat het niet veel scheelde! Zo gek is dat dus niet.
Als ik dus moet kiezen tussen goud of zilver, dan is voor de lange termijn zilver interessanter dan goud. Het probleem is alleen dat we op de lange termijn allemaal dood zijn.
Goud is het echte pure monetaire metaal en zilver is dat wat minder. Op dit moment hebben we vooral een monetair vertrouwen probleem. S&P heeft dat prima in beeld gebracht met haar downgrades van de nodige landen, waaronder de Verenigde Staten en recent enkele Europese landen.
Het gelijk van het hebben van goud en zilver wordt daarmee wel gegeven. Wat is dan interessanter, goud of zilver?
Persoonlijk denk ik eerst goud en dan zilver. Als zilver gaat, dan is er een waardevermeerdering te verwachten ten opzichte van goud. Dat heeft uiteindelijk zilver op goud voor. Het is dan ook de reden dat ik mijn kapitaal in de edelmetalen tegenwoordig heb verdeeld in 34% goud en 66% zilver.
Dat is geen advies, het is slechts wat ik zelf daadwerkelijk gedaan heb. Meer wil ik daarmee niet zeggen.
Ik koop mijn fysieke zilver en goud hier en ik heb mijn goud en zilverrekening hier lopen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *