LADEN

Typ om te zoeken

De economie, wat is dat eigenlijk?

Beleggers Nieuws

De economie, wat is dat eigenlijk?

In vroeger tijden was ‘de economie’ simpel. Dat was gewoon alles wat op het land geproduceerd was of dat mensenhanden gemaakt hadden.
Veel meer dan dat was er niet.

In feite zoals de economieën van onderontwikkelde landen er uit ziet. Zelfs de economie van China ziet er eigenlijk in grote lijnen nog zo uit.
Een heel verschil met de economieën van Amerika en Europa.
Daar gelden na jaren van enorme welvaart ineens heel andere maatstaven. Bij ons bestaat de economie al lang niet meer uit wat we produceren.
Tenminste, niet in fysieke vorm. Bij ons is de post “diensten” extreem groot. Alle activiteit die bijvoorbeeld de ambtenaar doet, de controleur doet, maar ook de bank doet. Ze produceren niets aan spullen, maar er wordt in feite geld rondgepompt en iedere keer als dat geld ergens aankomt telt het weer mee in de economische productiviteit.
Vooral door de flitshandel op de beurs is dus de omzet enorm, terwijl het in feite hetzelfde geld is dat extreem snel keer op keer ingezet wordt.
Hoe kan Amerika de grootste economie blijven en waarom is Engeland nog zo’n grote economie? Nu, het antwoord is omdat de financiële component nogal nadrukkelijk in de berekening aanwezig is.
Haal dat geldpompen van geld uit de cijfers en Engeland komt onder een land als Vietnam uit. Immers wordt daar nu heel veel aan producten geproduceerd, terwijl Engeland vooral een diensteneconomie gericht op banken is.
De bankiers verdedigen hun extreem hoge loon met de extreem grote invloed die ze hebben op het economische cijfer. Het is echter lucht. Het is dezelfde hoeveelheid geld heen en weer sturen en er per keer een extreem laag rendement op te maken. De markt lijkt biljoenen groot te zijn, maar het zijn eerder enkele miljoenen die bij wijze van spreken een miljoen keer per jaar ingezet worden.
Ik wijs wel vaker op de leugen die onze economie in feite is en dit is dus ook zoiets. Die bankensector omzet is op papier veel groter dan ze werkelijk in geldomvang is. Ze tellen in feite keer op keer hetzelfde geld bij elkaar op. Geld dat daarbij deels ook nog is verzonnen is vanuit het fiat geldsysteem. Het is één groot bedrog.
Afgelopen vrijdag was er ook op CNBC zo’n analist die bijvoorbeeld een bank als Wells Fargo aan het afkraken was. Hij vond die bank maar niets omdat ze in feite alleen maar retailbanking doen.
Het is echter juist fantastisch. DAT is pas een bank. Zo moeten banken in de toekomst er uit gaan zien.
Waarom vond die analist het niets? (overigens dezelfde analist die ooit aangaf dat de extreme premies voor bankiers volkomen terecht waren)
– Hij vond dat de bank niet breed genoeg was…
Ik ben het volkomen oneens met hem. Wells Fargo is de bank zoals deze moet zijn. In feite doet Wells Fargo misschien nog altijd wel teveel, maar met zo’n bank kan ik leven als ze ook stoppen met het fiat systeem. De rest van de banken moet een voorbeeld nemen aan deze bank. Het houdt echter in dat taken die de andere banken nu zo veel geld opleveren niet meer in de bank plaats mogen vinden. Flitshandel bijvoorbeeld. Dat zal de nodige bonussen gaan schelen. Die handel hoort niet bij een bank die geld uit lucht mag creëren. Alleen handelaren die het met echt geld doen zouden dat moeten mogen doen.
Zo zijn er nog wel meer zaken die binnen de economie, binnen de banken en binnen de berekening van onze economische kracht moeten veranderen.
In feite valt nog heel veel te veranderen aan de economie. We kunnen het nu vrijwillig doen, of we worden straks door de economische realiteit gedwongen het te doen…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *