LADEN

Typ om te zoeken

Zijn mijn aandelen veilig

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Zijn mijn aandelen veilig

aandelen veilig

U weet, ik ben niet te spreken over de veiligheid van ons spaargeld bij banken. Ten onrechte denken mensen dat het wel goed zit.
Bij aandelen is het anders.
Wat is het verschil:

  • Geld dat u bij de bank zet is geld van de bank. Het wordt gezien als kapitaal van de bank en het gaat verloren als de bank failliet gaat. Ik weet, er is een depositogarantie fonds, maar dat is een fonds van de banken en leeg is leeg.
  • Aandelen bij de bank of broker vormen GEEN onderdeel van het kapitaal van de bank/broker. Aandelen worden apart gezet in een losse entiteit. Gaat dus de bank of broker failliet, dan vormen de aandelen die door de klanten aangehouden worden geen deel van de boedel.

Dat was vroeger anders, maar toen er ergens in de jaren zeventig in Nederland een verzekeraar failliet ging, bleek de omissie. Om het vertrouwen van aandeelhouders te houden moesten banken over heel de wereld er voor zorgen dat aandelen wel veilig waren bij een falen van de bank of broker.
Heeft u dus cash bij een broker staan, dan is dat dus niet veilig. Immers zijn dat geen aandelen. Alleen aandelen hebben die speciale status.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *