LADEN

Typ om te zoeken

Komt er oorlog?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Komt er oorlog?

oorlog, toekomst

De vraag is niet compleet… Er is immers altijd oorlog. De vraag is al completer als je aangeeft tussen wie…
Komt er oorlog tussen… vul maar in.
Maar ook dan is het niet compleet. De ruzie tussen de VS en China is al enige tijd een oorlog, alleen wordt deze nog niet tussen soldaten uitgevochten. We noemen het monetaire oorlog als het om wisselkoers manipulatie gaat, of handelsoorlog als het om de invoering van importtarieven gaat. We kennen embargo’s en ongetwijfeld zijn er nog wel meer vormen van oorlog die laten zien dat er geen sprake meer is van een positieve samenwerking.
Met wie heeft de VS nu geen bepaalde vorm van oorlog?
In feite is het land nu met alle andere landen van de wereld in een vorm van oorlog geraakt. Amerika is het machtigste land van de wereld en voelt zich vreselijk bedreigd. Het is grappig als het niet zo ernstig zou zijn.
Het geheel geeft een onheilspellend gevoel. De hoop op een betere toekomst is weg, Amerika gaat niet voor groei maar gaat voor het behouden van haar macht. (Make America Great Again) is een heel andere insteek dan Make The World Great. Dat laatste zou inhouden dat je samen streeft naar verbetering voor iedereen. Dat is pertinent niet wat de VS nu zoekt.
De VS is in haar egoïstische streven een enorm onbetrouwbare partner geworden. Eén man kan dat verschil maken als die man gesteund wordt door de helft van de Senaat + de voorzitter.
Die situatie is daar nu aangebroken en dan blijkt dat het Amerikaanse systeem niet feilloos is.
Als slechts die tientallen mannen samen blijven werken kan er letterlijk een derde wereldoorlog ontstaan. 52 mannen (slechts zelden zit er aan republikeinse zijde een vrouw in de senaat) die letterlijk het leven van miljarden mensen grondig kunnen verkorten.
We staan erbij en kijken er naar.
52 mannen (50 senatoren en de vice president en uiteraard de president zelf) die vooral vanwege hun financiële banden niet uit de pas willen lopen. Ze dwingen elkaar om binnen de lijntjes te blijven. Uittreden is je politieke einde en ook het einde van je persoonlijke kip met het gouden ei.
Ik ben er bang voor dat het een kwestie van tijd is tot de Amerikaanse militairen de wapens gaan laten spreken omdat 52 mannen hun eigen financiële welbevinden belangrijker vinden dan een goede wereldeconomie gebouwd op vertrouwen.

Tags

5 Reacties

 1. Eppo 6 juni 2019

  Je belegd toch zelf ook in Amerika , als jij daar het met hun beleid niet mee eens bent haal je investeringen dan terug .
  Maar zoals we allen weten doe je dat niet .

  Beantwoorden
 2. Herman van Rijswijk 6 juni 2019

  Als alle domme mensen zoals wij gewoon weigeren de wapens op te nemen, zelfs als dat de doodstraf ten gevolge heeft, zal er geen militaire oorlog meer zijn…..

  Beantwoorden
 3. Paul 6 juni 2019

  China heeft ook een politieke agenda zoals we allemaal wel weten. Het zou fijn zijn als je ook deze kant van het verhaal belicht.

  Iemand die zo VS kritisch is, zou zeker zijn belegging daar moeten heroverwegen. Helemaal eens met Eppo! Bovendien is deze belegging niet duurzaam.

  Tom, put your money where you mouth is en gooi je principes niet opzij als je ergens ter wereld iets meer winst kan behalen.

  Elke verhaaltje dat je schrijft is of VS kritisch of gaat over duurzaamheid, dat het allemaal niet snel genoeg gaat. En waar gaat je geld heen….?

  Beantwoorden
 4. Yan van Dooren 6 juni 2019

  Tom is politiek correct. Hij zeurt tegen Israël en “de Joden”; hij klaagt over Trump en America First , maar toch koopt hij huizen van arme bankroete US-Citizens in Detroit en wie weet waar nog. Lijken-pikkerij!
  Tom is een typische groene rakker. Veel geblaat maar weinig wol. Toch blijven zijn meningen lezenswaard alhoewel naast de kwestie. Overbevolking, over-bevuiling vooral met plastic en over-immigratie zijn de problemen. Niet een onnozele cyber-pseudo-oorlog…
  Jan de Verbolgen Belg (geen bange maar wel boze blanke man)

  Beantwoorden
 5. Leon Vrins 6 juni 2019

  Ben ik een onverbeterlijke optimist? Nee, maar er komt geen oorlog tussen de grootmachten in militair opzicht. Aan beide kanten zal men beseffen dat de gevolgen niet zijn te overzien en dat er uiteindelijk alleen maar verliezers zullen zijn. Zelfs eggheads als Trump en zijn vazallen zullen dat beseffen.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *