LADEN

Typ om te zoeken

Woningverhuur straks niet meer rendabel

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Woningverhuur straks niet meer rendabel

De kabinetsplannen in Nederland maken dat het verhuren van woningen door particulieren in de toekomst niet langer rendabel is. Het kabinet ziet slechts de inkomsten, maar niet de kosten bij deze constructie.
Ruim tien jaar geleden werden kleine beleggers gevraagd de woningmarkt te steunen. Nu dat het gelukt is, doet de politiek er alles aan om kleine verhuurders weer uit de markt te jagen.
De kabinetsplannen maken dat de verhuur van woningen en appartementen straks niet meer rendabel is. Dat gaat dus inhouden dat er ook niet langer door investeerders in geïnvesteerd gaat worden.
Het grote probleem is dat de overheid er vanuit gaat dat je als vastgoedbelegger ieder jaar winst maakt. Dat die ‘winst’ in stenen zit, is voor de belasting geen probleem. Je ziet maar hoe je je winst uit de stenen knijpt, want de overheid gaat er vanuit dat die stenen winst wel even door jou cash te maken is. Je bent immers een rijke vastgoedbelegger.
Je moet dus jaarlijks afrekenen op een fictief en eventueel niet eens genoten winst. Men gaat er dan ook vanuit dat vastgoed ieder jaar meer waard wordt. De jaren tussen 2008 en 2013 (de vorige vastgoedcrisis) lieten zien dat dit niet het geval hoeft te zijn. Na 2013 werd het weer mooi, maar de verwachting is dat vastgoed komend jaar 6% in waarde gaat dalen. Daar houdt de overheid in haar fictieve winst berekeningen geen rekening mee. Je moet dus afrekenen op bijvoorbeeld een 5% waarde stijging, terwijl de realiteit kan zijn dat er een 6% waardedaling plaats heeft gevonden. Dat alles op papier, maar je mag wel cash met de belastingdienst afrekenen.
In Nederland hebben we nog altijd een tekort aan woningen. Als dus een deel van de beleggers zich terugtrekt, dan is er minder kapitaal om de markt verder te ontwikkelen.
De plannen om dus de woningmarkt te steunen kunnen dus wel eens het tegenovergestelde effect gaan krijgen. Beleggingen blijven uit en investeringen in nieuwe te ontwikkelen en in bestaande panden blijft achterwege.
Alleen heel grote aanbieders en woning corporaties kunnen dan met subsidie geld nog ontwikkelen. Ondernemerschap wordt uit de sector geweerd en de overheid gaat de toon voeren.
Ik verwacht daar weinig goeds van, maar dat is de lijn die de politiek nu inzet.

De woningmarkt heeft nu een probleem. Men onderkend dat er een probleem is, maar komt met een oplossing die dat bestaande probleem dus niet gaat oplossen. Sterker nog, het probleem wordt er mogelijk alleen maar groter van.
Overigens verhuur ik in Nederland één woning. Ik ben dus zo’n kleine investeerder die nu aangepakt gaat worden alsof ik met die ene huurwoning het probleem zou zijn.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *