LADEN

Typ om te zoeken

Woningmarkt Detroit

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Woningmarkt Detroit

De huizenprijzen in de stad Detroit zijn in 2022 gemiddeld met 20% gestegen.
De belasting op het bezit van de huizen gaat in 2023 met 5% omhoog. Hoewel de huizenprijzen in Detroit gemiddeld heel veel lager liggen dan in de rest van de VS zijn de belastingen op de woningen verhoudingsgewijs verschrikkelijk hoog. Dat heeft alles te maken met het feit dat Detroit ooit 1,8 miljoen inwoners kende en nu nog geen 700.000 inwoners. Alle faciliteiten moeten opgehoest worden door de resterende bewoners.
De stad ging in 2013 failliet en ook daar zit nog altijd een pijnpunt. De stad was enorm groot, met een enorme overheid. Tenminste… Die overheid was indertijd niet enorm, maar werd dat wel door de krimp van de bevolking. De pensioenrechten van al die ambtenaren uit de goede tijd van de stad nekten de stad en drukken nog altijd zwaar op de begroting.
Eigenlijk moet heel de belastingheffing op huizenbezit op de schop.
Het is nu simpelweg niet eerlijk. Soms betaal je aan belasting 10% van de woningwaarde PER JAAR.
Zeker voor arme bewoners die nog eigenaar zijn is dat niet op te hoesten.
De vraag is wat of er mis is, de woningwaarde belasting, of de hoeveelheid aan belastingen.
In het verleden werd de woningwaarde vaak veel te hoog ingeschat waardoor de belasting onbetaalbaar werd.
Tienduizenden mensen raakte op die manier hun huis kwijt. Ze konden simpelweg de belasting op het bezitten van hun huis niet meer opbrengen. Hun huis was in de toenmalige huizenmarkt vrijwel onverkoopbaar en prima huizen kwamen leeg te staan en verpauperden, terwijl de bewoners door de overheid gedwongen dakloos werden.
Gekkenwerk, maar de overheid draaide gewoon door. We kennen dat in Nederland, denkende aan de toeslagenaffaire.
In Detroit was vooral de zwarte bevolking de sjaak. Die hadden vrijwel geen politieke drukmiddelen, dus dit kon ongestraft jaren voortduren. Die belastinghervorming is er nog altijd niet, dus in die zin is het nog altijd niet goed in Detroit.
De overheid geeft ondertussen wel toe dat veel mensen veel te veel belasting opgelegd kregen, maar niemand durft een oplossing te presenteren. Immers, wie moet die oplossing dan gaan betalen? De stad kan moeilijk de hoge huidige belastingen nog verder gaan verhogen om haar eerdere fouten voor de slachtoffers goed te maken en dan de huidige eigenaren vervolgens ook weer in de problemen brengen.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *