LADEN

Typ om te zoeken

Wind in 2018

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

Wind in 2018

windmolens, duurzame energie

Ik ben mede eigenaar van drie verschillende windmolens in ook drie streken van het land. Gek genoeg heeft mijn potentieel best gelegen molen in Groningen afgelopen jaar het minste opgebracht. Deze kwam slechts tot 85% van de beoogde opbrengst. Mijn molen aan zee in Noord Holland kwam slechts tot 88% en viel me daarmee ook vies tegen.
Gek genoeg heeft mijn molen in Culemborg het met 103% beter dan verwacht gedaan. Gelukkig voor mij heb ik daar de grootste investering in gedaan, zodat ik alsnog neutraal 2018 uit ben gegaan. De totale opbrengst van de molens was min of meer zoals verwacht.
Ik heb heel bewust voor investeringen in verschillende delen van Nederland gekozen. Ik kon toch al niet in mijn eigen postcoderoos uitkomen, want hier in de omgeving hebben we geen windmolens.
Mijn opbrengst per kWu is daarom slechts 5 cent. Ondanks die ongesubsidieerde opbrengst maak ik winst. Niet veel, maar genoeg om het een aardige investering te laten zijn en de belasting en het koopkrachtverlies op mijn vermogen voor te blijven.

Met mijn zonnepanelen erbij mag ik nu niet meer energie duurzaam opwekken. Ik mag namelijk van mijn energieprovider maar 85% zelf opwekken. Ze moeten immers ook winst maken.
Een situatie die ik nu accepteer, maar uiteindelijk wil ik per saldo energie producent worden. Zodra dus de salderingsregeling ter ziele is, wil ik extra panelen en windmolen investeringen gaan inzetten.
Wat ik daarbij wil gaan doen, is uiteindelijk toch kijken naar extra off grid zonnepanelen en eventueel een kleine of grid windmolen waarmee ik zware accu’s ga opladen. Die accu’s moeten dan ingezet worden als er in huis te veel stroom gebruikt wordt. Zijn de accu’s leeg, dan schakel ik pas over op stroom van het net.
Wat ik nu dus nodig heb, is naast de nieuwe regeling die mogelijk begin 2021 van start gaat, de kennis over software en hardware om deze schakeling straks mogelijk te maken.
Ik denk dat hier een interessante businesscase te maken gaat zijn zodra de salderingsregeling komt te vervallen. Er zullen meer consumenten zijn die (veel) meer zonnepanelen kunnen en willen installeren dan ze zelf nodig hebben. Die overkill is in de winter een zegen en in de zomer moet je dan je te veel geproduceerde energie desnoods maar verkopen. Een goede manier om veel energie op te slaan is ook zeer welkom. Accu’s zijn ouderwets. Ik hoop dat er de komende twee jaar nog heel wat nieuwe ontwikkelingen gaan komen. In mijn zoektocht naar informatie heb ik al leuke ontwikkelingen gezien. Daarover binnenkort meer.

Heeft u interesse in beleggen in duurzame energie ontwikkelingen, kijkt u dan hier eens.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *