LADEN

Typ om te zoeken

Welvaart druppelt (niet) naar beneden (Tom Lassing)

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Welvaart druppelt (niet) naar beneden (Tom Lassing)

De theorie van Frederick Hayek zegt dat de rijkdom van enkelen als ‘vanzelf’ naar beneden zal druppelen. Helaas blijft heel die theorie grote onzin te zijn en dat kan gelukkig ook simpel worden uitgelegd.
Hayek was een groot voorstander van een volkomen vrije markt waarbij de succesvolle ondernemers alles voor het zeggen zouden hebben. Hun extreme rijkdom en macht was er omdat ze de meeste efficiënte vorm van de samenleving hadden weten te creëren. Hun rijkdom zou door het creëren van banen omlaag druppelen.
Het is fout op heel veel manieren.
De belangrijkste pijler is de creatie van banen.
Als er één groep GEEN banen creëert maar juist vernietigd, dan is het de groep rijkste ondernemers wel. Ze zijn namelijk steeds op zoek naar efficiëntere vormen van zaken doen, waarbij schaalvergroting, automatisering en het uitsluiten van concurrentie hun voornaamste drijfveer zijn. Dit resulteert dus in steeds grotere monopolistische bedrijven in steeds minder handen en als gevolg daarvan in totaal veel minder werk en daarom een steeds kleinere middenklasse.
De rijke 1% geeft als consument wel wat geld uit, maar hun uitgave patroon is beperkt. Ze creëren daarom niet veel werkgelegenheid als consument.
De middenklasse daarentegen creëert wel extreem veel banen.
Die middenklasse is namelijk veel minder dan de extreem rijken bezig om geld van geld te maken. De middenklasse geeft hun geld snel uit.
Ze gaan uit eten, verbouwen hun huis, kopen een auto, kopen de nieuwste TV en ieder jaar een nieuwe telefoon. Verder is deze groep, omdat ze vele malen groter is dan de rijkste 1% heel belangrijk voor de voedingsindustrie, de medische industrie etc.
De middenklasse zorgt dus voor heel veel amper te automatiseren banen, puur omdat ze het geld laten rollen. De middenklasse zorgt door hun eigen werk en uitgave patroon voor veel werk in de laagste klasse.
Door de middenklasse bestaat het MKB en daar vinden we de meeste banen, ook voor de laaggeschoolden.
We zien op dit moment dat de theorie van Hayek aangehangen wordt door de elite van de VS. Eén van die elitairen is nu de nieuwe Amerikaanse president geworden.

De middenklasse wordt er kleiner en de armoede neemt in de VS al tientallen jaren toe. Dát is wat de theorie van Hayek veroorzaakt. Zijn idee zat er vreselijk naast en hoe briljant de man misschien ook was, heel zijn theorie is slecht doordacht en in de uitvoering is ze zelfs misdadig.
De mensheid zou beter af zijn als dat boek en de theorie als belachelijk en dom afgeserveerd zouden worden.
De rijken en machtigen willen daar niet aan. Het is hun bijbel geworden. Het houdt hen machtig en steenrijk. Het is hun excuus voor hun puissante rijkdom en het niet betalen van belastingen wat allemaal in feite een misdaad tegen de menselijkheid is. Al die welvaart in handen van enkelen had een betere levensstandaard van iedereen kunnen zijn. We hadden een volledige werkgelegenheid kunnen hebben als we niet zo extreem veel geld/kapitaal in de handen van slechts enkelen zouden hebben.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *