LADEN

Typ om te zoeken

Facebook koopt eigen aandelen in (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Facebook koopt eigen aandelen in (Tom Lassing)

Ik schreef maandag in de nieuwsbrief dat facebook ter waarde van zes miljard eigen aandelen gaat inkopen. De vraag kwam binnen wat of dat inhoudt.
Ten eerste houdt het in dat er een vraag boven de markt hangt van 6 miljard dollar die alleen maar aandelen facebook wil kopen. Dat heeft in de kern een prijsopdrijvend effect. Het is alleen zo dat iedereen het weet.

facebookmooibest
Het houdt ook in dat facebook zes miljard dollar blijkbaar niet zinniger kan inzetten dan om haar aandelen in mijn ogen enorm duur in te kopen. Ik zie daar geen positief teken in. De K/W van facebook is nu 47. Dat is extreem duur. De verwachting is wel dat de winst de komende jaren blijft stijgen, maar ook over 2017 is de verwachting dat facebook een K/W van 23 zal hebben. Hoe dan ook betalen ze dus de hoofdprijs voor hun aandelen.
Dat geld verdwijnt uit hun cash vermogen. Nu hebben ze 26 miljard en geen schulden er is dus geld zat. Ik zie alleen echt niet in waarom je dan moet gaan smijten met je geld. Kunnen ze niets nuttigers met dat geld doen?
Er is een voordeel voor het management. Nadat ze de aandelen gekocht hebben, wordt de toekomstige winst gedeeld over minder uitstaande aandelen. Het bedrijf blijft even snel groeien, dus het lijkt dan net alsof de resultaten per aandeel extra verbeterden. Het is dus een beetje de toekomst foppen.
Al met al denk ik dat het een zwaktebod is van de leiding van facebook. Onder de huidige omstandigheden zou ik nooit aandelen inkopen. Ik zou er liever een beurscrash voor afwachten. Misschien hopen ze daar ook wel op, want ik ben niet de enige die denkt dat een forse correctie van de beurs voor de deur staat. Daar doet het nieuwe Dow Jones record van 19.023 niets aan af.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *