LADEN

Typ om te zoeken

Weg met de Amerikaanse belastingdienst

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Weg met de Amerikaanse belastingdienst

Een dertigtal Republikeinse Congresleden hebben een voorstel gedaan om de Amerikaanse belastingdienst op te heffen. Daarmee zouden allerhande ‘losse’ belastingen komen te vervallen. Denk aan inkomstenbelasting, vastgoedbelasting, vermogensbelasting en belastingen op zakelijke winsten.
In de plaats daarvan moet er een 30% BTW gaan komen.
In feite dus een verlegging van alle belastingdruk naar de particuliere markt, want het is een belasting op uitgaven die je als particulier doet. Uitgaven voor eten, drinken, spullen, vakantie… Dat soort zaken.

Waarom is het een oneerlijk voorstel?

Dit voorstel zal de belastingdruk veel zwaarder bij de lage inkomens leggen. Het gaat namelijk consumeren belasten. Iedereen moet eten. Dus iedereen en dus ook vooral de armen gaan die 30% betalen. De armen zullen echter geen geld overhouden om te sparen of beleggen.
Mensen die wel veel verdienen kunnen dan voortaan zonder belastingen een deel van hun inkomsten aanwenden voor het belastingvrij sparen en beleggen. Over de behaalde rendementen en toenemende vermogens betalen ze dan geen enkele belasting meer. Ze worden dus rijker en rijker, zonder daar belasting over te betalen, terwijl de lage inkomens over letterlijk alles wat ze uitgeven 30% betalen en nooit kunnen sparen omdat hun inkomen daarvoor te laag is.
De verschillen tussen rijk en arm gaan dan dus bij zo’n belastingvorm enorm toenemen.
Daar zijn uiteindelijk de rijken ook niet mee geholpen. De verarmende bevolking moet dan toch van steun voorzien worden en doe je dat niet, dan komen ze die steun uiteindelijk wel halen.
Dit is simpelweg weer een poging van de Republikeinse elite om via de belastingen zelf rijker te worden en de (laagverdienende) meute de rekening te presenteren.
Een soort van flat tax is een aardig idee, maar dan moet het ook gelden voor inkomsten en vermogenswinst en niet alleen over aankopen van consumentengoederen. Uiteindelijk hou je met een echt eerlijk systeem toch iets over dat er voor zorgt dat de rijken een groter deel van hun inkomen aan belastingen betalen. Immers, die rijken kunnen het zich door hun grotere rijkdom ook makkelijker veroorloven om procentueel wat meer belasting te betalen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *