LADEN

Typ om te zoeken

Waterstof, wat wij hier niet willen begrijpen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Waterstof, wat wij hier niet willen begrijpen

Japan is het land dat veruit het verste is in waterstof. Ze begrijpen het beste hoe het werkt en hoe het het meest rendabel werkt. (Maar vlak China niet uit)
OOK nu de techniek nog niet volledig uitontwikkeld is. Waterstof heeft namelijk nog een lange weg te gaan.
Dat is een feit, maar als we dat vergelijken met de accu’s en batterijen van elektrisch rijden, dan zien we dat daar de techniek ook nog lang niet uitontwikkeld is. In autorijden staat elektrisch rijden ver voor. Dat is een feit, maar waterstof kan veel meer dan dat.

  • Rode waterstof.
    Hoorde u er al van?
    Wat Japan en China nu onafhankelijk van elkaar aan het doen zijn, is het combineren van kernenergie met waterstof. De voordelen zijn u misschien niet direct duidelijk, maar sommige processen, zoals het maken van staal, werken niet efficiënt met elektriciteit. Er zijn vooral enorme hoeveelheden gas, olie of steenkool voor nodig. Daarmee moeten een enorm hoge hitte gecreëerd worden.
    Door nu waterstof te maken vanuit kernenergie kan je staal maken met waterstof. Het is dan enorm minder vervuilend.
    Maar… watergekoelde kerncentrales kunnen naast stroom voor waterstof maximaal 300 graden warmte leveren. Hoe warmer hoe efficiënter.
    Ze kijken daarom nu naar het verder ontwikkelen van kerncentrales zodat er nóg meer winst te behalen is. Japan en China zijn nu al heel ver kerncentrales te ontwikkelen die niet met water, maar met helium gekoeld worden. Dit is de HTGR centrale. Zoek dat maar eens op. Het voordeel is dat er dan veel hogere temperaturen mogelijk zijn, want koelen met water kan en mag niet zo heet worden. Die extra hitte van het gas kan je rechtstreeks gebruiken in de staalindustrie! Dat geeft dus een enorme besparing. Ondertussen kan je dus ook met de elektriciteit je rode waterstof produceren. Een dubbele win dus.
    Kerncentrales kunnen daarmee ook veel veiliger worden omdat oververhitting dan minder snel een probleem is. Dus besparingen in de staalindustrie en de productie van rode waterstof om daarmee ook weer industriële processen van brandstof te voorzien. Het is een win/win. De eerste centrale werkt al. Het is nu een kwestie van uitrollen van de techniek.
    Dit zou ook prachtig rond IJmuiden en in Groningen zijn…
    Hoe dan ook, schrijf waterstof nog maar niet af. Nederland is echter op zijn best nog bezig met groene waterstof. Het nadeel daarvan is dat het (nu nog) heel veel duurder is. We staan simpelweg enkele stappen op achterstand ten opzichte van Japan en China. Dat is jammer, want we hebben hier alles om voorloper in de techniek te kunnen zijn.
Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *