LADEN

Typ om te zoeken

Wat zijn de alternatieven voor Europa?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wat zijn de alternatieven voor Europa?

Europa is afhankelijk van de VS en andersom telt dat ook. Maar stel even dat deze partijen uit elkaar zouden gaan, wat zijn dan de alternatieven?
Vanuit Europa bezien is de VS veruit de belangrijkste zakenpartner en daarbij ook extreem belangrijk voor de veiligheid van Europa. Hoewel er in Europa meer dan 550 miljoen mensen wonen, is ons militaire kracht vrij beperkt. Dat komt omdat ieder land een vrijwel compleet leger heeft, dus iedereen heeft van alles een beetje. Om een indruk te geven, Nederland had 18 werkende artillerie stukken. Gezien de oorlog in Oekraïne is wel duidelijk dat je dan tegenover een land als Rusland weinig kan inbrengen. Tanks hebben we al helemaal niet meer en drones hebben we er wel tientallen! Als het niet zo ernstig was, zou het lachwekkend zijn.
De situatie in veel andere Europese landen is niet anders. Daarom zijn Finland en Zweden voor de NAVO zo belangrijk, want door hun eerdere onafhankelijkheid hebben ze een heel goede verdediging opgezet op hun eigen grondgebied. Die landen verover je maar niet zo maar.
Economisch gezien kan China niet ‘meer’ voor Europa betekenen. We doen immers al zaken met China. Politiek gezien is China zo anders dan Europa dat een inniger samenwerking niet voor de hand ligt. India is nog wel een groeimarkt, maar India is economisch gezien nog een dwerg in vergelijking met China en de VS.
Dan Rusland. Volgens Putin is de Russische economie groter dan die van Duitsland. In het echt is de economie van Rusland nu in 2023 zo groot als die van de Benelux. Rusland was goed voor de grondstoffen en fossiele energie. Dat laatste moesten we toch al afbouwen en dat is nu versneld.
Dan de reus in Zuid Amerika… Brazilië… Die slapende reus blijft nog wel even slapen, want Brazilië is dan wel groot, maar het land is geen eenheid. De economische centra liggen los van elkaar en zo bestaat de economie van Brazilië uit allemaal losse delen die geen totale eenheid vormen. Brazilië zal daarom nooit een wereldmacht worden.
Kortom, er is geen alternatief voor Europa.
Europa is te klein, te verdeeld en te onmachtig om zelf een blok te vormen. Ze past niet bij China, economisch gezien (en tegenwoordig militair gezien) is Rusland een dwerg, India is nog veel te onderontwikkeld, dus blijft de VS over.
Samen met de VS is dat westerse blok het machtigste blok op aarde. Daar kan je veel commentaar op hebben, maar ik ben van mening dat het beter is dan een wereld die overheerst wordt door China met of zonder Rusland.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *