LADEN

Typ om te zoeken

Wat te doen met spaargeld (2) (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Goud Laatste Nieuws

Wat te doen met spaargeld (2) (Tom Lassing)

De eerste vraag die u zich moet stellen, is hoeveel spaargeld u eigenlijk serieus nodig heeft. Het is prachtig om veel geld cash te hebben, maar zoals ik gisteren al schreef, is het ook duur. Als u een ton spaargeld heeft, dan kan het u al een maanloon per jaar kosten om dat spaargeld aan te houden. Daarvoor werkt u toch niet?
Het eerste wat ik dus aan wil raden, is de minimale omvang van spaargeld te bepalen. Sommigen willen zowel een nieuwe auto, een wasmachine, een TV, een smartphone en een kleine verbouwing kunnen betalen van het spaargeld. Mijn advies is dan uit te gaan van een tweedehands auto. Dat scheelt de helft van het benodigde spaargeld. Als er dan crisis is en de huidige auto gaat onverwachts definitief kapot, dan kan er in ieder geval een vervanger gekocht worden. Heeft u echter al vooraf een plan voor de aankoop van een nieuwe auto, dan kan daar ook apart voor gespaard en gereserveerd worden.
Normaal gesproken zou ik daarom zeggen dat 20.000 euro cash aanhouden ruim genoeg is.
De volgende vraag is of dat 20.000 euro in euro’s of eventueel ook in goud en zilver mag zijn. Het nadeel van goud en zilver in plaats van euro’s is dat er een wisselkoers van toepassing is.

goud
Dat is een nadeel want we weten niet of dat positief of negatief gaat uitpakken.
We weten echter al wel dat spaargeld boven de belastingvrijstelling hoe dan ook minstens 4% per jaar verliest. Een groot deel van dat verlies zit in inflatie en laat nu vooral goud daar veel minder gevoelig voor zijn.
Daarnaast is er nog het voordeel dat spaargeld in goud veel veiliger is voor de overheid. In reguliere tijden geen probleem, maar mocht er een crisis uitbreken, dan maakt het wel degelijk veel uit.
Goud op een goudrekening buiten de EU is veilig voor een graaiende overheid. Cash bij een bank is onveilig voor de bank (die failliet kan gaan) en voor de overheid die eventueel kan gaan graaien.
Mijn advies is dan ook om hooguit en dan bedoel ik echt hooguit 10.000 euro cash in euro’s aan te houden op bank spaarrekeningen.
De rest van uw spaargeld zou ik op online goudrekeningen zetten van bedrijven die buiten de EU gevestigd zijn.
Maar…
Ik zou me ook afvragen hoeveel spaargeld er moet zijn. Is 20.000 euro in totaal, waarvan 10.000 in euro’s en een andere 10.000 in goud/zilver niet voldoende?
Wat dan te doen met de rest?
Daar ga ik morgen iets over schrijven.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *