LADEN

Typ om te zoeken

Wat leveren mijn zonnepanelen op? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wat leveren mijn zonnepanelen op? (Tom Lassing)

Ik heb recent ter waarde van grofweg 10.000 euro aan zonnepanelen op het kantoordak laten leggen. We zijn nu zeven weken verder en de besparing is 250 euro. Als we dan rekenen met 125 euro per maand en omdat het zomer is halen we daar 20% vanaf. Dan levert de installaties over een jaar bezien gemiddeld 12 x 100 euro op. Dat wil zeggen dat deze installatie zich in 8 jaar gaat terugverdienen.
In mijn ogen een mooie investering mede omdat ik ook daadwerkelijk het grootste deel van de opbrengst zelf direct verbruik. Dat is een goede zaak, want zou de saldering ten einde komen, dan ga ik niet direct zwaar geraakt worden.
Het is daarom belangrijk geweest dat ik nu de installatie gekocht heb, omdat ik in de vier jaar naar de mogelijke beëindiging van de salderingsregeling toe het grootste deel van de investering al terugverdiend kan hebben.
Het resterende deel kan ik dan makkelijk ook zonder saldering terugverdienen.
Het is tevens de reden waarom ik bang ben dat in Nederland de zonnepanelenmarkt in 2017 gaat instorten. De onzekerheid over het voortbestaan van de salderingsregeling zal kopers kopschuw maken. Stel dat deze regeling weg gaat, kan je dan nog wel je installatie terugverdienen?
Het is daarom dat ik vind dat iedereen die zonnepanelen overweegt daar nu, in 2016 een besluit over moet nemen. Nu kan u nog een fors deel terugverdienen, zodat de rest geen probleem is.
Wacht je langer, dan is het maar de vraag hoe rendabel het uiteindelijk nog is.
Vooralsnog ga ik er vanuit dat die salderingsregeling gaat sneuvelen. De VVD wil deze niet langer en Shell ook niet. De combinatie van die twee is in Nederland helaas extreem machtig.

———-

Denkt u aan een investering in zonnepanelen? Kijk dan hier

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *