Bitcoin is mooi, maar er kleven enkele bezwaren aan. Zo is nog altijd onduidelijk wie het heeft opgezet en waar die eerste miljoen bitcoins zijn gebleven. Ook is de techniek niet helemaal afgestemd op de omvang van de handel in bitcoin. Er wordt dus nogal wat gesleuteld aan het concept en dat komt omdat heel bitcoin in feite een concept en geen product was.
Ik vind vooral de onduidelijkheid over de basis van bitcoin onacceptabel en meer dan wat speculatie heb ik dus nooit in bitcoin gedaan.
Bitcoin zou anoniem zijn, maar zoals ik eerder deze week al schreef, ze is dat uiteindelijk niet. Als iemand echt de moeite doet, dan kunnen transacties teruggevonden worden. Het punt is dat het veel moeite kost en moeite is geld.
Bitcoin is dus tot op zekere hoogte anoniem.
Als u benadeeld wordt, dan is het anoniem. Als de overheid te maken heeft met een benadeling, dan kunnen ze de dader wel vinden.
Die anonimiteit is mooi, maar ze is dus ook een ramp.
Cash geld is ook anoniem. Je kan aan het biljet nooit meer zien waar het overal geweest is. Dat heeft de mensheid er niet van weerhouden om een enorme groei door te maken. Anoniem geld zelf is dus het probleem niet. Het is slechts dat technische mogelijkheden en het gebrek aan controles achteraf een nieuw probleem creëren en dat probleem is internationale internet criminaliteit. Men kan inbreken in uw computer en u dwingen tot een anonieme overmaking. Dat is een nieuwe ontwikkeling die heel ernstig is. Ze is vooral ernstig omdat je je niet kan wapenen tegen de inbraken. Zelfs de beste sites worden gekraakt.
De technische mogelijkheden van Internet maken het de internationale criminaliteit dus erg makkelijk. Helaas is daarbij ook nog eens een fors deel van de die criminaliteit overheid gestuurd. De grootste criminelen op Internet zijn namelijk in dienst van overheden. De NSA heeft daarbij een slechte naam, maar ook China en Rusland hebben ieder voor zich tienduizenden criminelen in dienst. Die criminelen moeten, in opdracht van hun overheid, inbreken, stelen en vernietigen.
Het is niet voor niets dat de NAVO er nu aan denkt om Internet criminaliteit nu ook op te nemen in de doctrine dat wie één aanvalt, iedereen aanvalt. De vraag is hoe je dan moet reageren op een hack poging. Ga je dan raketten afvuren, of die je hetzelfde terug? Dat is een probleem, want de VS is begonnen…
De NSA is nog altijd veruit de grootste criminele organisatie ter wereld.
Dat wetende, moet je dan als consument je transacties allemaal open en bloot voor al die overheden laten plaatsvinden? Ben je gedwongen tot gehoorzaamheid, of kan je, ook nu Internet steeds gevaarlijker wordt, nog altijd je eigen zaken privé houden?
Met bitcoin zijn je aankopen zichtbaar. Met gewoon bankieren ook. De belastingdienst heeft zelfs gewoon toegang tot de binnenlandse banksystemen. Is het niet ons recht om ons geld uit te geven op een manier die alleen ons aangaat?
Het gaat me er niet om wat of je koopt, is het niet gewoon een recht om het anoniem te mogen doen?
Als u het een recht vindt dan moet u eens gaan kijken bj de Monero. Dat is een munt zoals Bitcoin, maar met wat extra’s.
Kijkt u hier voor meer informatie: https://getmonero.org/getting-started/