LADEN

Typ om te zoeken

Wat kan de FED nog doen?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wat kan de FED nog doen?

Amerika heeft graag een zwakke dollar. Immers is hun economie in de kern lang zo sterk niet als ze iedereen willen doen geloven. De ‘kracht’ zit hem vooral in het sterke financiële deel, want ze leveren de wereldmunt en hebben een enorm sterke en machtige bankensector.
Buiten die sector is het allemaal zo mooi niet.
Daar waar het de laatste jaren wel goed ging, de olie en gas sector, is er nu ook paniek, want de prijzen op de wereldmarkt liggen nu onder de kostprijs van Amerikaanse producenten. Daar waar Amerika de laatste jaren intern goedkoop olie en gas had, terwijl de rest van de wereld de dure wereldprijzen moest afrekenen in dollars, daar zijn de internationale concurrenten nu goedkoper uit en een deel van hen is de olie niet meer in dollars aan het betalen.
Dat zijn voor Amerika heel beroerde zaken, mede omdat de FED juist peptalks doet waarbij ze aangeeft dat Amerika het zo goed doet. De meeste mensen geloven die FED en politici praatjes en de dollar wordt duurder en duurder.
Dat tast dan de Amerikaanse concurrentiepositie nog verder aan en het mag duidelijk zijn dat dit een perfecte storm is. Alles zit tegen voor Amerika en ondertussen moeten ze net doen alsof het allemaal fantastisch gaat.
Wat kan de FED nu doen om de dollar te verzwakken?
– De rente negatief maken? Het zal dan rente kosten om dollars bij banken aan te houden.
– Extra geld drukken en dus de volgende QE inzetten?
– Toegeven dat de Amerikaanse economie helemaal zo sterk niet is en in feite ernstig kraakt?

Het zijn allemaal lastige zaken. Immers is Amerika nu druk bezig om Rusland economisch op de knieën te krijgen. Rusland moet ondertussen al toegeven dat het economisch enorm geraakt is en zware klappen heeft gekregen. Dit is voor Amerika niet het moment om zwakte te tonen. Dan zouden ze alsnog Rusland nog weer hoop geven, net nu deze bijna moet capituleren en voor de tweede keer in twintig jaar op de knieën moet voor heer en meester Amerika.
Extra geld drukken is voor de FED een knieval. De bankiers hebben net gezegd dat het niet meer nodig was en dan kom je toch weer? Hoeveel geloofwaardigheid heb je dan nog?
Kortom, Amerika gaat vooralsnog niet toegeven en daarmee maken ze het zichzelf extra moeilijk. Het zijn rare tijden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *