LADEN

Typ om te zoeken

Drama’s door de Zwitserse frank

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Drama’s door de Zwitserse frank

In de jacht naar een paar honderdsten procenten meer winst hebben heel wat beleggers een positie ingenomen in bijvoorbeeld Zwitserse frank tegenover Amerikaanse Dollar. Deze positie gaf net iets meer rendement als euro tegen de dollar en door de koppeling van de frank aan de euro was het risico naar het liet zich liet aanzien even groot.
Tot tot ieders verrassing de Zwitserse centrale bank afgelopen week de handdoek in de ring gooide. De koppeling aan de euro koste veel te veel geld en Zwitserland dreigde al haar goud te moeten verkopen om maar vast te houden aan een koppeling die Zwitserse producten goedkoop hield.
Immers, daar was het indertijd om te doen geweest. Door de stijging van de Zwitserse frank werden hun producten in het buitenland te duur. Vele miljarden hebben de Zwitsers gebruikt om de munt gelijk op te laten lopen met de euro.
En afgelopen week werd het ze duidelijk dat de euro nog verder zou verzwakken als daadwerkelijk 500 miljard euro aan ‘steun’ (lees extra geld) de Europese economie ingebracht zou worden.

De Zwitsers capituleerden.

Switzerland Bus Crash
Achteraf hadden we wel kunnen voorzien dat die koppeling tussen de Zwitserse frank en de euro onhoudbaar zou worden…
Maar achteraf kijk je een koe in d’r kont. Daar heb je dus niet veel aan.
Hele veel beleggers raakten hun positie met veel verlies kwijt en erger nog, ook de margin was niet genoeg. Zo ver mij bekend zijn wereldwijd mogelijk tot wel 80 brokers nu in de problemen gekomen omdat hun klanten voor meer het schip ingingen dan ze aan kapitaal hadden staan bij de broker.
Zo’n grap kan dus potentieel heel het financiële bestel onderuit halen!
Als dominostenen kunnen de financiële partijen nu omvallen. De komende dagen zal blijken hoe groot het drama gaat worden. Ik weet dat er bij heel wat brokers heel het weekend doorgewerkt is om de gevolgen in beeld te krijgen. Van enkele partijen is nu al bekend dat ze de deuren gaan sluiten. Het geld is op, ze zijn in één klap failliet.
Ik ben heel benieuwd hoe hard deze dreun gehoord blijft worden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *