LADEN

Typ om te zoeken

Wat is eigendom nu eigenlijk nog?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wat is eigendom nu eigenlijk nog?

Hadden we vroeger een boekenkast vol mooie boeken en een anders kast vol met LP’s en later CD’s, tegenwoordig zetten we veel van dat ‘eigendom’ in een computer. MP3, PDF, e-boek, een simpele crash van de harde schrijf en voor duizenden euro’s aan eigendom is verloren.

Maar hetzelfde geldt voor onze bankrekening.
We gaan er maar vanuit dat het tegoed op de bankrekening er ook echt is. Maar 2008 en enkele faillissementen daarna hebben laten zien dat die vanzelfsprekendheid er niet meer is. Wie meer dan 100.000 euro bij één bank heeft, is al het meerdere kwijt als de bank omvalt.
Wie vergeet een back up te maken van de gegevens op de PC kan een jarenlang opgebouwde bibliotheek van boeken en platen in één keer verliezen. En tegenwoordig komt daar het bitcoin tegoed soms ook nog bij…
Of virtueel goud.
Ieder ounce goud kent nu via derivaten misschien wel 60 eigenaren.
Niemand die er wakker van ligt, want ze hebben allemaal een elektronisch bewijs dat ze eigenaar zijn.
Dat gaat goed tot China zo veel goud heeft, dat de onderliggende hoeveelheid goud in Amerika en Europa zo klein wordt, dat men niet meer gaat geloven dat het goud er wel echt is. Van die 60 eigenaren is er nu NIET ÉÉN die fysieke levering vraagt. Daarom is dat allemaal mogelijk. Zo lang de COMEX wat goud en zilver heeft liggen, gelooft iedereen het wel.
Maar als de kluis vrijwel leeg is, dan gaat de speculant het akelige gevoel bekruipen dat hij of zij een bezit in gebakken lucht heeft.
Er hoeven er maar twee de uitlevering te vragen en de poppen zijn aan het dansen. De eerste krijgt nog wat, de ander krijgt een genoegdoening in dollars. Een te lage genoegdoening, want zou de goudkoers omhoog schieten, dan rekenen ze af op de koers van voor de enorme stijging.
Dat hoef je de banken niet als suggestie te geven, dat is allang geregeld.
Al met al is eigendom steeds meer een illusie. Je bent gebruiker, of je hebt een elektronisch bewijsje of bestandje, maar echt eigenaar en iets heel lang in bezit hebben, dat doen we alleen nog met huizen en soms nog met auto’s.
De rest is even bij ons, voor we het weer weggooien of kwijtraken.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *