LADEN

Typ om te zoeken

Wanneer is een huisbatterij nu al rendabel?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wanneer is een huisbatterij nu al rendabel?

OOK in Nederland is er in ieder geval één situatie denkbaar waarbij het bezitten van een huisbatterij rendabel is.
Er zijn daarvoor verschillende voorwaarden van belang.
De eerste voorwaarde is dat je veel meer zonnepanelen hebt liggen dan je aan stroom verbruikt.
De tweede voorwaarde is dat je een dynamisch stroomcontract hebt, waarbij je de stroom per uur afrekent.
De derde voorwaarde is dat je een flinke capaciteit in je huisbatterij hebt, waarmee je tenminste één, maar liefst zelfs meerdere dagen kan overbruggen.
Alleen dan kan het rendabel zijn.
Waar je op dat moment enorm alert op moet zijn, is wanneer je eigen stroom gebruikt en wanneer je opkoopt. (Daar kan AI een enorme rol in gaan spelen!)
Iedere avond en nacht moet je voor stroom betalen en wil je dus vooral je eigen batterij als bron voor je elektriciteit gebruiken.
Overdag heb je zonne-energie van je eigen panelen. Die energie kan je direct gebruiken en gebruik je om de batterij maximaal op te laden. Een elektrische auto bezitten en ook gebruiken om die batterij op te laden of leeg te trekken is een pré.
Is dit ook mogelijk zonder zonnepanelen te bezitten?
In de zomer is dat zeker mogelijk. In de winter heb je dan wel een probleem. Omdat je in het eerste scenario (veel) meer zonnepanelen hebt dan je nodig hebt, heb je op zonnige dagen in de winter je eigen stroom. Kan je mogelijk zelfs je batterij opladen.
Heb je geen zonnepanelen, dan is de winst in de winter veel minder. Stroom kost in de winter overdag en ’s nachts altijd veel. Je kan zonder zonnepanelen dus veel minder opladen op goedkope momenten en je batterij gebruiken op dure momenten.
Ik ben daarom van mening dat het eerste scenario het beste is. Heb je de batterij vol, dan kan je altijd nog aan het net leveren. Het levert misschien niet veel op, maar alle beetjes helpen om de zaak rendabel te maken.
Helemaal mooi zou het worden als je je stroom lokaal ook mag vermarkten. Bijvoorbeeld via een wijkcentrale. Zo ver is het nog lang niet en mogelijk komt dat er zelfs nooit van.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *