LADEN

Typ om te zoeken

Waarom wil Duitsland haar goud weer hebben? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Waarom wil Duitsland haar goud weer hebben? (Tom Lassing)

Officieel heeft goud geen enkele rol als valuta meer. Toch zien we dat vooral Europa en de VS enorme valuta reserves aan goud hebben. Goud dat door Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog net op tijd naar Londen, Toronto en de VS is gebracht. De Duitsers baalden stevig toen ze in de lege kluizen van DNB aankwamen.
Hitler was het mede te doen geweest om de rijkdommen van Nederland en de toen nog enorme goudvoorraad was een hoofdprijs.
In feite had Nederland al ruim voor de oorlog moeten aangeven dat het goud niet meer in Nederland was. Mogelijk had Hitler dan afgezien van de verovering van Nederland, want daarmee was voor hem een groot voordeel verloren.
Na de Tweede Wereldoorlog besloten de Europese landen om de goudvoorraad in meerdere landen aan te houden. Nederland koos voor grofweg de verdeling over Engeland, Canada, de Verenigde Staten en Nederland.
Vergis u niet in hoe zwaar je dat goud moet bewaken. We denken daar als bevolking veel te licht over. Een succesvolle kraak van de kluis van DNB zou ons land in een diepe recessie en een constitutionele crisis storten. Het is mede daarom dat DNB nu uit Amsterdam weg wil. Stel je toch voor dat er een rel ontstaat en die rel loopt uit de hand. Het komt tot anarchie en een bestorming van de kantoren van DNB.
Dat zou het vertrouwen in de economie, maar ook in de overheid van Nederland enorm aantasten. Het ging tot nu toe goed, maar de enorme aandacht die de laatste jaren naar goud is gegaan, heeft de bankiers toch doen besluiten nu uit te wijken naar de bossen tussen Zeist en Soesterberg. De kans op een uit de hand gelopen demonstratie is daar kleiner en bescherming (verdediging van het goud) middels gewapende soldaten is daar makkelijker te regelen.
We zien nu in Irak hoe een stad als Mosul meer dan een jaar belegerd moet worden voor je die stad op gemotiveerde tegenstanders kan veroveren. De totale vernietiging van zo’n stad is daarvoor nodig. Stalingrad en Leningrad waren in de Tweede Wereldoorlog duidelijk voorbeelden van steden die door standvastig te blijven vrijwel niet te veroveren waren, tenzij je akkoord gaat met een totale vernietiging en het verlies van letterlijk miljoenen levens.
De overheden in de wereld zien met angst en beven toe hoe steeds meer mensen duidelijk wordt dat de macht van de overheid er in de grootste steden er alleen maar is als je dat als bevolking nog wilt. De steden zijn voor legers ondoordringbaarder dan de jungle ooit was.
Juist Amerika is er de oorzaak van dat de bevolking in Libië, Irak, Syrië, Somalië, Jemen en kortstondig ook Egypte het landelijke gezag niet meer erkennen.
De bevolking moet vertrouwen in de overheid hebben, wil je als overheid je wil aan het volk op kunnen blijven leggen. Wil je als overheid de bevolking belastingen kunnen opleggen. Goud in bezit hebben als basis van de welvaart is daarvoor heel belangrijk.
Speelt dan in Duitsland mee dat de euro kan vallen? Ik denk het wel, al zullen ze dat pas achteraf ooit toegeven.
Speelt mee dat de relatie met de VS ‘anders’ wordt? Waarschijnlijk ook wel. Immers is er in de VS geen enkele controle op het door hen aangehouden goud. Dát vooral zal meegespeeld hebben. De Amerikanen zelf hebben namelijk geen idee meer of het goud dat ze zeggen te hebben er nog wel is. Al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is er geen onafhankelijke controle meer geweest. Dat is in mijn ogen niet zonder reden.
Nederland en Duitsland merkten dat hun bevolking begon te morren. Er waren terechte verwijten en ik denk dat het een goede zaak is dat het goud terug naar huis gehaald is.
Wel houdt het nu in dat we ook economisch kwetsbaarder zijn geworden. Rusland kan ons nu zien als interessant hapje. Ze kunnen een veroveringsoorlog immers financieren met ons goud. Waarschijnlijk is dat scenario nu nog niet, maar de situatie op het wereldtoneel is snel aan het veranderen.
Onze overheid mag dan nu het goud grotendeels naar huis gehaald hebben, ik zelf doe dat pertinent niet. Mijn goud ligt vooral buiten Europa opgeslagen.
Dat is mijn ingebouwde veiligheid. Ik vertrouw die overheid van ons namelijk niet meer op haar blauwe ogen. De laatste jaren is mij duidelijk geworden dat bij de eerstkomende crisis de overheid over zal gaan tot het naasten van particulier bezit. Spaarrekeningen en pensioenen zijn de makkelijkste doelen voor de overheid. Dat zijn dus zaken die je zelf ‘anders’ moet regelen. Veiliger moet regelen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *