LADEN

Typ om te zoeken

Waarom de beurzen niet instorten

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Waarom de beurzen niet instorten

Zo op het oog is er alle reden te verwachten dat de beurzen fors corrigeren. Toch is er bijna dagelijks de zien dat de beurzen het nog altijd prima doen.
In de pers gisteren het bericht dat de Amerikaanse economie tot wel 30% kan krimpen, maar de Amerikaanse futures stonden gisteren voorbeurs gewoon op plus 300 en uiteindelijk sloot de Dow Jones index bijna 4% hoger met een plus van 900 punten. De beurs lijkt vrijwel immuun voor slecht nieuws te zijn.
Hoe kan dat?
Ik heb er wel een theorie over.
Misschien zit ik er naast, maar leg me dan maar uit wat het wel is.
Mijn theorie is de volgende: De banken willen niet dat in de huidige omstandigheden de beurzen dalen. Immers, als dat zou gebeuren, dan raken we mogelijk ons vertrouwen in niet alleen de economie, maar ook de samenleving kwijt. Wie hebben financieel en qua macht het meeste te verliezen als dat zou gebeuren?
Juist ja, de banken!
Die zijn nu heer en meester EN ze hebben enorme leningen uitstaan die bij massale faillissementen tot een probleem zullen leiden.
De beurs gaat wel een keer flink omlaag, namelijk zodra duidelijk is dat de economie zich goed weet te herstellen. Dat is het veiligste moment om de beurzen dan te laten dalen tot realistischer waarderingen.
Als de banken het dus voor het zeggen blijven houden op de beurs, dan is dat naar mijn idee het scenario.
Wat roet in het eten kan gooien is blinde paniek. Dat hebben zelfs de machtigste banken niet in de hand.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *