LADEN

Typ om te zoeken

Waar stopt het voor de euro? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Waar stopt het voor de euro? (Tom Lassing)

Gisteren kwam de euro ten opzichte van de dollar weer even op een 1,05 uit. De pariteit ligt in het verschiet en dat is iets wat de Amerikaanse centrale bank pertinent niet wil zien.
De dollar mag namelijk niet te veel waard worden. Dat is in heel veel opzichten te ongunstig voor Amerika. Zo worden Amerikaanse producten er duur van. Zo kan Trump zijn beleid van werk terug naar Amerika halen wel vergeten.
Maar ook wordt energie er duur van. Als Azië en Europa zwaar moeten betalen voor energie, dan is dat in eerste instantie leuk voor Amerika want daar blijft energie nog wel goedkoop. Als de Aziatische en Europese economieën echter serieus last krijgen van duurdere energie, dan is dat ook voor de VS negatief. Die markten moeten wel Amerikaanse goederen blijven kopen.
Het is lastig spullen verkopen aan iemand die geen geld meer heeft. Zeker als diegene ook al zwaar in de schulden zit.
De wereld komt dus klem te zitten.
Europa ziet haar euro steeds minder waard worden door onzekerheid over de status van de Italiaanse banken, maar ook door politieke onzekerheid. Ultra rechts klopt in Europa aan de politieke deur en ultra rechts is overwegend tegen de EU en tegen veel Europese invloed vanuit Brussel. Dat is dus per saldo ongunstig voor de euro.
2017 begint daarom in de pers vol goede hoop, maar onderliggend zijn er grote zorgen over de houdbaarheid van de economie als de dollar inderdaad naar pariteit en misschien wel verder gaat.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *