LADEN

Typ om te zoeken

Opmerkelijke zaken rondom goud (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Goud Laatste Nieuws

Opmerkelijke zaken rondom goud (Tom Lassing)

De goudprijs mag dan de laatste weken fors gedaald zijn, de vraag naar goud is dat niet. Er was zelfs een recordvraag naar het fysieke metaal!
In een normale markt is het zo dat meer vraag ook hogere koersen veroorzaakt.
Hier is dat niet zo. Dalende goudkoersen brachten meer vraag naar fysiek goud op gang, maar gek genoeg bleef ondertussen de goudprijs dalen.
De BullionVault Gold Investor Index index steeg zelfs naar een niveau van boven dat van december 2011. Op dat moment stond de goudprijs ergens rond de 1900 dollar.
Deze index laat zien hoe de balans is tussen beleggers die goudposities innemen of uitbreiden, en investeerders die hun posities afbouwen of verkopen.
Een stand boven de 50 laat zien dat er meer kopers dan verkopers zijn.
Hoe kan het toch dat meer vraag naar fysiek goud geen invloed heeft op de koers van goud?
De reden daarvoor ligt in het feit dat de goudprijs tot stand komt vanuit de papieren handel in goud. Deze handel is 100x groter dan de fysieke markt. Beleggers gaan er akkoord mee dat ze in ongedekt papier handelen en dan samen stellen dat dit voor goud staat.
Het is de gekte ten top, want er is geen dekking met goud. Ze zijn simpelweg in lucht aan het handelen en doen dat met honderden miljarden aan waarde!

Hoewel de goudprijs ook afgelopen week verder daalde, is het vooruitzicht van de goudprijs in mijn ogen nog altijd positief. Niet omdat goud zo veel interessanter zou worden. Immers, goud blijft goud. Het is meer omdat de politieke situatie in Europa er niet rooskleuriger op wordt. Het zal daarbij niet altijd gaan zoals bij de verkiezing van Trump. Toen daalde de goudprijs en stegen de aandelenkoersen. Zo ook na het referendum in Italië. Twee verbazingwekkende koersuitslagen voor goud. Is de wereld gek geworden, of wordt met alle macht geprobeerd beleggers het gevoel van veiligheid te laten behouden? Is dat echt mogelijk, is een dergelijk manipulatie van ene markt echt mogelijk? Ik geef er geen antwoord op. Ik constateer slechts dat de koersuitslagen de laatste tijd heel opmerkelijk zijn, zeker gezien de omzet in fysiek goud.

Wat is mijn advies rondom fysiek goud: Ik denk dat het uiteindelijk beter is dan het aanhouden van spaargeld op een bankrekening. Daarom heb ik een rekening bij bijvoorbeeld deze online aanbieder. Mijn spaargeld staat in de vorm van goud en zilver bij hen op de rekening.

Ik ben er van overtuigd dat ik op termijn beter af ben met goud dan met euro’s. Ik heb dat spaargeld nu nog niet nodig, dus ik heb de tijd om betere tijden af te wachten.
Ik was ooit eerder zo eigenwijs. Dat was in 2003. Ik was in 2001 bijna failliet gegaan en in 2003 begon mijn inkomen weer zo te zijn dat ik geld overhield. Naast het opbouwen van een aandelenportefeuille was ik spaargeld aan het verzamelen in de vorm van fysiek goud.
In augustus 2011 kocht ik mijn woonboerderij en een flink deel van de benodigde som kwam van mijn goud. Hoewel ik net een paar maanden voor de top van de goudprijs zat, was mijn verkoopprijs van 1.650 dollar per ounce zeker niet slecht. De huidige koers is 1.161,5 dollar per ounce.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *