We spreken er schande van dat de reguliere banken onze gegevens willen verkopen aan marketingbedrijven. Die verontwaardiging is terecht als we kijken naar hoe banken het in het verleden deden. Immers, toen deden ze dat niet.
Ondertussen kopen we heel makkelijk bij nieuwe bedrijven van alles en we maken ook steeds meer gebruik van hun eigen betaalsysteem. Immers, voor veel transacties heb je geen klassieke bank meer nodig.
Paypal, Google Wallet, welke grote Internet onderneming heeft er geen eigen betaalsysteem?
Alle gegevens die u daar achterlaat, die worden al vanaf het begin gebruikt of misbruikt voor marketing doeleinden.
Alles wat banken van ons niet mogen, doen de aanbieders van alternatieve betaalsystemen.
We staan dat toe, want we zijn niet anders van hen gewend.
Daarmee hebben we dus behoorlijk boter op ons hoofd.
Het blijft niet goed voelen als de banken de gegevens van onze transacties gaan doorverkopen aan derden. Maar waarom maak we er geen probleem van als Paypal dat doet? Waarom liggen we daar dan niet wakker van?
Waarom lig ik niet wakker van het feit dat Google letterlijk al mijn zoekopdrachten van de laatste twintig jaar nog terug kan halen? Ik kan u wel zeggen dat ik op heel wat donkere stukjes van Internet ben geweest. Al was het maar om onderzoek te doen voor artikelen…
Zou ik ooit een politieke loopbaan ambiëren, wat zouden ze dan kunnen lekken over mijn vermeende interesses?
Ik heb toch niets te verbergen? Nu, ik denk niet dat alle websites waar ik geweest ben zo heel politiek correct zijn. Ik weet ook vrijwel zeker dat dit voor bijna iedereen geldt. Al zal ik op mijn zoektochten naar complotten wel vaker dan gemiddeld op heel duistere plekken gekomen zijn.