Eén van de grootste verborgen subsidies in de wereld is het feit dat er geen belasting op kerosine wordt geheven. Daarom is vliegen zo goedkoop en kunnen veel duurzamere manieren van reizen, zoals per trein, niet concurreren op een iets grotere afstand.
Voor het milieu, maar ook voor geluidsoverlast zou het een goede zaak zijn als er ook op kerosine een belasting gaat komen. Helaas echter moet dat internationaal gaan gebeuren, want zou alleen België of Nederland zo’n actie ondernemen, dan tanken de vliegtuigen op de andere luchthaven wel extra bij. Of maatschappijen vliegen simpelweg niet meer op bepaalde luchthavens.
Heel veel vakantievluchten naar steden binnen Europa zouden veel duurzamer zijn als het via de trein zou gaan. Qua tijd maakt het ook niet uit, omdat de enorme wachttijden op de luchthaven alle tijdwinst bij vluchten tot 1000 kilometer te niet doet.
Voor vliegmaatschappijen zou zo’n maatregel wel veel uitmaken. Ze kunnen nu met de onbelaste kerosine al amper winstgevend werken. De meeste maatschappijen zouden zich moeten beperken tot alleen de erg winstgevende locaties en dat zijn locaties op grotere afstand, of overzee. Daar kan geen trein vooralsnog tegenop, totdat het concept van hyperloop succesvol is gebleken en ook onder zee aangebracht kan worden. Dat zou voor de luchtvaart de doodsteek vormen. Het zou voor het omgevingslawaai wel een zegen zijn. Hyperloop gaat veelal ondergronds of onder de waterspiegel. Mijn zegen heeft het.