LADEN

Typ om te zoeken

Update 5 trendneutrale strategie (Jan Breestraat)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws Opties

Update 5 trendneutrale strategie (Jan Breestraat)

Met de Update 5 is slechts één van de trendneutrale strategieën (de DUO-UP) wat aangepast, waardoor ook aan de linkerzijde een wat grotere winstkans is ontstaan.

De groene bies is ontstaan doordat de oorspronkelijke 10 Puts Mei 520 welke voor € 0,41 werden geschreven nu voor € 0,01 zijn gesloten.

In de optiehandel is alles keer 100, dus 10 x 0,41 = € 410 en 10 x € 0,01 = € 10, waardoor een tussentijdse winst van € 400 werd vastgelegd.

De overige wijzigingen zijn cijfermatig onder aan de curve in rood aangegeven en deze zijn in het echt reeds doorgevoerd.

De werkwijze in deze aanpak is dat eventuele wijzigingen eerst “droog” in de curve worden gesimuleerd en als dat helemaal naar genoegen is, worden de voorgenomen wijzigingen pas in het echt doorgevoerd. Op die manier worden in alle rust beslissingen genomen en worden er alleen acties gedaan, die de moeite waard zijn.

Bij de tegengestelde strategie (de DUO-DOWN) zijn ook orders om op de laagste Put-series winst te nemen (doorlopend) ingelegd, maar deze zijn nog niet gegaan.

Zodra de uitvoering een feit is, zal er worden gekeken of ook deze strategie nog wat kansrijker kan worden gemaakt.

De expiratie van beide strategieën is op vrijdag 19 mei 2023.

Deze begint om 15.30 uur en worden er tot 16.00 uur 31 peilingen gedaan om tot een eerlijke fixing te komen.

Het “eerlijke” bestaat hieruit dat vanaf de eerste peiling t.m. de laatste er wordt “gemiddeld”.

Hiermee wordt zoveel mogelijk het eventueel manipuleren in een bepaalde richting voorkomen.

Bij de expiratie zijn een aantal verschillende scenario’s mogelijk, te weten:

  1. Bij fixing valt bij de beide strategieën precies in de zone “troostprijs”. De winst is dan de som van de twee troostprijzen.
  2. De fixing valt bij de ene strategie in de troostprijs zone en bij de andere in zone van de hoofdprijs. De winst is dan de hoogte van 1 x de troostprijs en 1x de hoofdprijs.
  3. De fixing valt op een plek die buiten de curves valt. Dan zou het kunnen zijn dat de ene strategie nog wat winst maakt en de andere verlies of dat ze beiden verlies maken.

Aangezien de bandbreedten tot op het laatste moment breed worden gehouden zal deze laatste mogelijkheid zelden of nooit voorkomen.

Bij “statische” strategieën die niet bijgesteld worden, kan dat uiteraard wel, maar dit zijn “statische” strategieën, die streng worden bewaakt en tijdig worden bijgesteld.

In de praktijk komt het zelfs voor dat curve op het moment van expiratie zelfs volledig naast de oorspronkelijke curve ligt en er dan nog steeds winst maakt.

Bij zeer grote koersverschuivingen kan het zijn dat heel geleidelijk de opties van de ene maand naar de volgende maand verschuiven waardoor er tijdens de rit weer vers geld in de strategie stroomt.  De gedachte er achter is dat moeilijk voorspelbaar zijn en dat het beter is om een eenmaal ingenomen trendneutrale strategie aan de actuele situatie aan te passen dan alsmaar te blijven raden wat de koers van een beurs precies doet. In dit geval werken we met AEX opties en is de AEX de “adviseur” die bepaalt welke bijstellingen nodig zijn.

Happy Trading,


Jan Breestraat

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *