LADEN

Typ om te zoeken

Trumps belastingverlaging

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Trumps belastingverlaging

GM, general motors, detroit

Met de sluiting van vijf fabrieken door General Motors is ook de belastingverlaging door Trump weer in beeld gekomen. Bedrijven als General Motors (GM) profiteren namelijk enorm van die aanzienlijke verlaging van hun lasten en als dank sluit GM vier fabrieken in de VS en één in Canada.
Zo op het oog klopt dat niet.
In dit geval is de sluiting van de fabrieken in mijn ogen niet zo zeer te linken aan de belastingverlaging, maar veel meer aan het feit dat in de fabrieken auto’s worden gemaakt die bijzonder onpopulair geworden zijn. De fabrieken zijn verouderd en GM ontslaat liever de medewerkers dan dat ze ze gaat omscholen. Dat scheelt straks ook weer onbetaalbare pensioenen.

GM, general motors, detroit
GM is geen ‘vriendelijk’ bedrijf. We denken dat vaak van grote bedrijven. We denken en hopen dat ze netjes met personeel omgaan en ook goed met het milieu. Voor die reusachtige bedrijven is dat geen issue. Hun punt is dat de kwartaalwinst goed moet zijn en dat na enkele kwartalen de jaarwinst ook weer goed is. Dát is belangrijk en de rest is bijzaak.
Dan terug naar de belastingverlaging.
Trump had gehoopt dat ze het cadeautje dat hij hen gaf zouden gebruiken voor de VS. Dat ze samen de schouders zouden zetten onder de nationale economie. America first.
Daar hebben die bedrijven echter niets mee. Ze mogen Trump niet en ze kunnen een nationale agenda niet verkopen aan hun internationale aandeelhouders. Kortom, ze gebruikten de belasting meevaller om eigen aandelen mee in te kopen en de winstuitkering aan de top nog weer te verhogen.
Er is in de VS geen baan extra door bijgekomen en de economie heeft er geen enkele stimulans door gekregen. Eerder is het tegenovergestelde het geval. Doordat de bedrijven veel geld uit het buitenland naar de VS haalden, is de economie in het buitenland ook minder robuust geworden. Dollars verplaatsten zich naar de VS waardoor de hoeveelheid geld buiten de VS is afgenomen. Dat is niet goed voor die buitenlandse economieën en vervolgens ook niet goed voor de VS.
Het enige positieve is dat de winsten van de bedrijven toenamen en de beurswaarde daarop toenam. Er zijn mensen die de beurs graag verwarren met de economie en voor hen was de actie van Trump dus een groot succes.
Trump was echter vreselijk naïef met zijn nationale agenda en hij heeft een cadeau in de vorm van een honderden miljarden belastingkorting gegeven aan partijen die dat al niet verdienden en er uiteindelijk op een andere manier dankbaar voor zijn als dat hij gedacht had.
De staatsschuld van de VS is nog weer enorm toegenomen en blijft dat ook doen. Hij heeft in feite, net als Bush en Obama voor hem, de schulden verdubbeld. Dit geheel in lijn met het patroon van een wereldrijk in afbraak.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *