LADEN

Typ om te zoeken

Trump fundamenteel in de fout

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Trump fundamenteel in de fout

oorlog

Met de liquidatie van de Iraanse generaal is Trump fundamenteel enorm in de fout gegaan. Ze erg zelfs dat één Republikeins Congreslid er nu helemaal klaar mee is.
Wat is het geval:
De Amerikaanse revolutie kwam er onder meer omdat de Amerikanen het niet langer tolereerden dat de (Engelse) koning zonder toezicht en inbreng van de bevolking of volksvertegenwoordiging een oorlog kon beginnen. Men vond dat onacceptabel en in de oprichtingsakte van de Amerikaanse republiek werd dan ook opgenomen dat alleen het Congres (vergelijkbaar met onze Tweede Kamer) oorlogen mocht beginnen. De president moest dus vooral aangeven waarom een oorlog of oorlogsdaad die een oorlog kon ontketenen noodzakelijk was. Pas na toestemming van het Congres mocht die oorlog begonnen worden.
Fundamenteel was dus het feit dat de president wel de bevelhebber van de strijdkrachten was, maar de Amerikaanse volksvertegenwoordiging zou bepalen of er een oorlogsdaad of oorlog kwam.
Uiteraard mochten Amerikaanse strijdkrachten wel terugvechten als ze aangevallen werden, zoals in Pearl Harbour, maar ook op dat moment ging er een verzoek naar het Congres om meer te mogen doen dan alleen de aanval af proberen te slaan.
Trump heeft nu laten zien dat hij als een koning wil regeren. In de bijeenkomst achteraf met de groep van acht zouden naar verluidt scenario’s zijn geschept en in geen van de scenario’s kwam vooraf inlichten en toestemming vragen aan het Congres voor.
De Republikeinse partij zou normaal gesproken nooit akkoord gaan met een president die zich deze koninklijke privilige’s toe-eigend. Nu gaan ze daar wel mee akkoord en wederom wordt door die partij een fundamenteel basisrecht van de constitutie buiten werking gesteld.
Daarmee is de Amerikaanse democratie nog weer een stapje verder weg van haar uitgangspunt gekomen.
Je ziet het gebeuren en slechts een enkele Republikein durft zich momenteel uit te spreken. De rest schikt zich naar de partijlijn en die lijn is richting fascisme aan het wijzen. Een sterke dictator die alles mag bepalen en iedere week rally’s van de president die de volgers van Trump met grove leugens moeten opzwepen de rest van de democratie en de rechtszekerheid en de (pers)vrijheden omver te werpen.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

7 Reacties

 1. Eppo 10 januari 2020

  Presidenten kunnen niet in hun eentje tot oorlog besluiten. De War Powers Act uit 1973 schrijft voor dat zij instemming van het Congres moeten zoeken binnen zestig dagen na het begin van de militaire handelingen.
  Trump bijna onbeperkte vrijheid bij het uitvoeren van zijn voornemen het terrorisme weg te vagen. Die vrijheid is gebaseerd op een oorlogsautorisatiewet, die in 2001 werd aangenomen door het Congres, na de aanslagen van 11 september. De wet legt de president nauwelijks enige beperking op in zijn jacht op terroristen, niet qua tijdsduur, niet qua geografische reikwijdte. De presidenten Bush jr. en Obama gebruikten haar om overal ter wereld achter terroristen aan te gaan, onder meer met drone-aanvallen. Trump kan hetzelfde doen.

  Dus nou niet doen alsof Trump een fascist is , en zijn voorgangers en Obama anders is en was ,Hij ruimde ze net zo snel op elke dinsdag tekende Obama die lijst om ze opteruimen de kandidaten die er opstonden .

  Beantwoorden
  1. Tom Lassing 10 januari 2020

   Er is een verschil tussen een terrorist en een generaal van een regulier leger…

 2. Eppo 11 januari 2020

  https://www.bostonherald.com/2020/01/05/cohen-nothing-new-about-using-drones-to-target-terrorists-just-ask-obama/

  gelukkig zijn er ook andere geluiden in de USA te lezen die Trump natuurlijk gewoon steunen .

  Beantwoorden
  1. Tom Lassing 12 januari 2020

   Dus omdat Obama iets vergelijkbaars deed is het wel goed? Is Obama dus eigenlijk je grote voorbeeld?

   Dus Trump kan in jouw ogen naar believen iemand ongecheckt een terrorist noemen en dan mag die zonder meer met een drone vermoord worden? Waarom zou je democratie dan nog in naam hoog houden? Geef dan gewoon aan dat je volledig voor de Trump dictatuur gaat.

 3. Joost Visser 11 januari 2020

  Het was een terrorist in een militair pakje.

  Beantwoorden
 4. Eppo 12 januari 2020

  Nee ik vond Obama geen goede President en ik vind Trump een veel betere President misschien wel de allerbeste die de V.S ooit heeft gehad .
  En de loftrompetten schallen ook voor Confrontatie met Iran is een overwinning voor Mike Pompeo
  En trouwens als jij vindt dat het een dictatuur is in de V.S waarom investeer je daar dan nog ?

  Beantwoorden
  1. Tom Lassing 13 januari 2020

   Waarom ik in de VS investeer… Omdat het er veel beter kan worden. Dat is het voordeel van een enorme puinhoop. Het kan dan, als je hoop houdt, nog maar één kant op. Ik doe er dus actief iets aan de economie. Weliswaar heel lokaal, maar mijn inbreng is er heel positief. Wie president is, maakt mij niet zo veel uit. Dat Trump een narcist is en zonder beleid en plan zichzelf van probleem naar probleem worstelt, is voor mijn lokale beleggingen en inbreng van vrijwel geen belang. In die zin is het beleid van de burgemeester van Detroit veel belangrijker. Dat heeft direct gevolgen voor mijn beleggingen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *