LADEN

Typ om te zoeken

Trendneutrale strategie

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Trendneutrale strategie

(Door Jan Breestraat)

Wat later dan gepland heb na de expiratie van afgelopen vrijdag 17 juni 2022, “ter leering ende vermaeck” voor Beursbox een 100% trendneutrale strategie (in het echt) ingenomen en op papier gezet.

Dit type, door mij zelf ontwikkelde strategieën, doe ik op de AEX al bijna 30 jaar en bevallen mij na een paar kleine wijzigingen (noem het maar voortschrijdend inzicht) nog steeds uitstekend. De looptijden variëren van 1 week tot enkele maanden, waarna  ze door expiratie automatisch vrijvallen en de inleg met het behaalde resultaat, zonder dat je iets hoeft te doen, op de desbetreffende rekening wordt geboekt.

Geheel naar eigen keuze kan er dan weer een nieuwe soortgelijke strategie, met als uitgangspunt de op dat moment stand van de beurs kan worden opgezet.

Fundamentele en technische analyse worden bewust vermeden evenals het bestuderen van de micro of macro economie en al wat je maar kunt bedenken. De AEX-koers zelf is immers een vaststaand feit en daarmee de beste adviseur die je maar kunt bedenken.

Meningen en voorspellingen uit wat voor bron dan ook, kunnen immers altijd fout zijn waarna men verlies zou kunnen lijden en dat is in dit systeem nu juist wat we willen vermijden. Een bekend gezegde is: ”Voorspellen is moeilijk, vooral als het over de toekomst gaat”.

Eigenlijk is dit ook volkomen logisch want behalve dat de voorspelling zelf goed moet zijn, zou je daarbij  tegelijkertijd de timing ook nog goed moeten hebben, wat (nog afgezien van zwarte zwanen) bijna ondoenlijk is.

Deze trendneutrale strategieën hebben van zichzelf al (zowel links als rechts) een zeer grote zone waarin ze met winst kunnen expireren, maar worden tevens daarbij tijdens de looptijd zo nodig nog doodleuk aan de bewegingen van de beurs aangepast.

Alles met als doel het risico van mislukken te verkleinen en de kans op winst te vergroten. 

Elke bijstelling die tijdens de looptijd van 2 maanden nodig is, zal (met redenen omkleedt) direct aan Beursbox voor publicatie worden doorgegeven. 

De getoonde strategie loopt (in het echt) op een “schone” rekening (zonder andere waarden of strategieën) zodat de controle op resultaatontwikkeling maximaal en op de cent nauwkeurig is.

Aangezien tijdens de looptijd de benodigde margin kan wijzigen zorg ik wel altijd dat er wat reservegeld aanwezig is zodat margincalls kunnen worden voorkomen. Wordt de margin tijdens de looptijd wat hoger, maar is de positie op zich kerngezond, dan is dat geen enkel probleem.

De ingesloten verwachtingswaarde, die met een zekerheid van 100% zal verdampen, kan immers onmogelijk ontsnappen en wordt bij de expiratie  automatisch uitgekeerd.  

De SET-UP:  –  Zie de beide bijlagen –

Een trendneutrale strategie zie ik als een vangnet die een visser uitgooit in de hoop niet al teveel mis te gooien.

Vandaar de afkorting “vn”. Het toegevoegde nummer 2 geeft aan dat de strategie in de loop der jaren wat is aangepast en nu versie 2.0 is.

Bij teveel “misgooien” wordt het vangnet aan de kant waar dat nodig lijkt d.m.v. bijstellingen iets verbreed.

Deze voorbeeldstrategie kun je gemiddeld zo’n 5 x per jaar doen waarbij je steeds opnieuw hetzelfde inleggeld kunt gebruiken.

Verliezen op maandbasis zijn zeer zeldzaam en op jaarbasis komen ze eigenlijk nooit voor.

Omdat de impact op de vorm van het “vangnet” van een geschreven Put en Call enorm van elkaar verschillen is er helaas een eenvoudig optieanalyseprogramma nodig. Op het “blote oog” werken heb ik aanvankelijk wel geprobeerd, maar je raakt dan snel het overzicht kwijt en omdat je zonder het optieanalyseprogramma de impact van een “gegokte” bijstelling niet kunt zien, maak je de strategie door een onjuiste bijstelling bijvoorbeeld niet veiliger, maar juist gevaarlijker. “Meten is weten” en dat is zeker het geval als het over geld gaat.

In 1998 heb ik een analyseprogramma aangeschaft en daar nog tal van zeer gebruiksvriendelijke “slimmigheidjes” aan laten toevoegen, waarna verliezen op jaarbasis zich niet meer hebben voorgedaan. Een voordeel van dit trendneutrale systeem is dat je na elke expiratie je geld weer cash hebt en steeds opnieuw kunt beslissen om te stoppen of door te gaan. Met langdurige vakanties adviseer ik het systeem tijdelijk stop te zetten en het pas daarna weer op te pakken.

Tijdens corona en de oorlog in Oekraïne bleek het systeem prima te beheersbaar en werden de rendement zelfs hoger dan normaal.

Uiteraard zijn de rendementen ook afhankelijk van de gekozen broker. Deze hanteren namelijk allemaal verschillende tarieven en marginverplichtingen.

Zelf doe ik dit systeem tegelijkertijd ook met een looptijd van een week (Quick), maar dat is gevoeliger en vraagt veel aandacht.

Met dit voorbeeld met een looptijd van 50 á 60 dagen (Slow) heb ik als broker (Lynx) gekozen die je als “gemiddelde” van een aantal brokers zou kunnen beschouwen. Hun platform is uiterst stabiel (lees: zeer lage kans op storingen) en ze hebben een goed bemande helpdesk.

Elke portefeuille is bij hun beveiligd en sluit (na berichtgeving) bij calamiteiten automatisch wanneer het risico onverantwoord hoog zou worden.

Meer weten? Mail naar Jan Breestraat

Disclaimer: Dit is geen beleggingsadvies. Het is niet de bedoeling dat je hier blind in mee gaat. Doe je eigen onderzoek of een strategie als deze interessant voor jou is.

MVG
Jan Breestraat

Tags

7 Reacties

 1. Els 20 juni 2022

  Zou graag meer willen weten over deze strategie.

  Beantwoorden
 2. Rijk van Assen 20 juni 2022

  Graag ontvang nadere informatie over inleg, kosten en behaalde resultaten

  Beantwoorden
 3. Henk v d Akker 20 juni 2022

  Hallo Jan,
  ik dacht dat je altijd kort moest schrijven, maar wat is de margin eigenlijk?
  mvg,
  Henk

  Beantwoorden
  1. Tom Lassing 21 juni 2022

   Margin is een stukje zekerheid dat je moet stellen om het risico te dekken. De bank wil zeker zijn dat je het risico ook echt aankan en niet de bank met het probleem laat zitten zou een geschreven positie mis lopen. De margin kan rechtstreeks een bedrag zijn dat ze even vastzetten op je rekening. Het kan ook een deel van je aandelenportefeuille zijn. Je merkt er pas iets van als je te weinig kapitaal op je rekening hebt. Dan heb je ook wel een probleem (margin call)

 4. Ruud 21 juni 2022

  Hallo Jan/Tom
  Zelf schrijf ik ook strangles op de aex maar niet in die mate zoals jullie het doen.
  Wens jullie heel veel succes en heel veel winst toe

  Vrg Ruud

  Beantwoorden
 5. Marc D'hondt 21 juni 2022

  Deze Trendneutrale strategie klinkt veelbelovend.
  De winstzone zag er wat veel uit, maar na berekening klopt dit dus.
  Ben benieuwd voor het vervolg.

  Beantwoorden
 6. Henk v d Akker 21 juni 2022

  Tom,
  zoals Jan zegt, je weet de toekomst niet, maar weet wel dat je een margincall krijgt als je en beweging heb van meer als 200 punten binnen een maand.
  Ook al komt het goed na 2 maanden, heb je de zenuwen in bedwang met zo.n val

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *