LADEN

Typ om te zoeken

The Chicago Plan (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

The Chicago Plan (Tom Lassing)

Frank Hollenbeck, een PhD die doceert aan de universiteit van Genève heeft een oud plan van bijna honderd jaar geleden teruggevonden en heeft eens gekeken of het een oplossing voor de huidige schuldenproblemen van landen kan geven.
Op dit moment hebben de regeringen en daarmee de landen in feite een schuldenberg die onoplosbaar is.
Nu kunnen we die onoplosbare schuld blijven negeren, maar misschien is het beter om het probleem een keer op te lossen.
In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw is het plan ontwikkeld door de toenmalige toonaangevende economen.
Indertijd werd er verschillende versies geschreven en één daarvan is ook door president Roosevelt gelezen.
Men onderkende indertijd al dat banken en centrale banken te makkelijk geld uit lucht konden creëren en dat ze daarmee in feite een boom and bust economie creëerden.
Schulden opbouwen en/of het wegnemen van geld uit de economie kon met een enorme snelheid door alleen banken gerealiseerd worden. Banken hadden daarmee in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw een (te) grote invloed op de economie en op de kracht van de andere bedrijven.
Immers konden de banken de andere ondernemingen via hun invloed op geld maken of breken.
Indertijd heeft dat inzicht geleid tot het beperken van de macht en mogelijkheden van banken. Banken werden bepaalde restricties opgelegd. Dat werkte fantastisch, maar het beperkte wel de winstgevendheid van banken. Bill Clinton werd dankzij de banken president van Amerika. Als concessie voor het verkrijgen van die positie heeft die opgelegde restricties bij de banken weggenomen. Het duurde nog geen tien jaar tot dezelfde problemen als een kleine eeuw daarvoor de kop weer opstaken.
Ook nu 2008 zijn de banken niet meer in macht teruggebracht. Sterker nog, de grote vijf zijn groter dan ooit tevoren. Dit is wachten op de volgende ramp. Het is te voorkomen. Het Chicago plan kan het voorkomen.

In het Chicagoplan moeten banken een 100% dekking realiseren.
Hoe is dat te realiseren?
De banken leveren al hun schulden in bij de overheid en daarvoor krijgen ze van de overheid geld terug.
Daarmee hebben de banken in één keer een 100% dekking.
Maar… De banken verliezen daarmee wel hun autorisatie om geld uit lucht te creëren. Ze kunnen dus niet langer met uw handtekening geld uit het niets laten ontstaan.
Daarmee kunnen banken dus geen inflatie meer creëren.

Deze omzetting van schulden naar geld zal geen inflatie creëren. Immers hebben de banken dan wel geld in plaats van schulden, maar de banken mogen geen geld meer maken door nieuwe schulden uit te schrijven. Er komt met de wissel van schuld en geld dus geen nieuw geld bij.
Met de schulden die verdwijnen, zal ook de overheidshuishouding verbeteren. Immers hoeft de overheid niet meer af te lossen en rente te betalen op de schulden die ze tegen geld heeft overgenomen.
Alleen dat al zou de economie zo’n 10% moeten stimuleren.
Het plan zou een einde maken aan fiat banking, dat in feite een enorme gelegaliseerde ponzi fraude is.
Bij de banken moet er vervolgens een strikte scheiding komen tussen de bankrekeningen en de leenbank. Die twee functies mogen niet langer in één bedrijf bestaan.
Ook ik heb dat al vaak aangedragen als een belangrijk uitgangspunt om een einde te maken aan de te grote invloed van banken op de economie.
De leenbanken moeten gewoon geld van anderen hebben en mogen dat geld tegen een hoger rentetarief uitlenen aan anderen. Deze leenbanken moeten dan concurreren met bijvoorbeeld Crowd Funding projecten. Ze gaan een gezonde concurrentie aan in een markt die dan voor iedereen gelijk is.

De bankrekening banken zullen concurrentie krijgen van nieuwe initiatieven zoals Paypal en Bitcoin wallets. De vraag mag hardop gesteld worden of banken zoals we ze kennen deze eerlijke concurrentie wel aan kunnen. Ik denk persoonlijk van niet. In feite geeft dat wel aan hoe oneerlijk de huidige economie is. Banken zijn nu immers heer en meester in de economie. In een eerlijk speelveld hebben ze echter bijna geen kans. Ook initiatieven met door goud gedekt geld zullen dan zeker een goede kans maken. Geld op basis van goud kan dan door bedrijven worden uitgegeven. Het is nieuw geld, maar wel op basis van aanwezige goudvoorraden.

Centrale banken kunnen in zo’n systeem verdwijnen. Er kan immers geen geld uit lucht meer gecreëerd worden. Ook de herinvoering van een geld standaard zoals de goudstandaard kan overwogen worden. De rente komt door de markt tot stand en niet achter een bureau van een centrale bankier.
Ook staatssteun voor banken is dan verleden tijd. Banken die een eerlijke concurrentie niet aankunnen, moeten verdwijnen.

Het systeem heeft enkele nadelen. Immers, we zijn gewend dat we overheidstekorten simpel oplossen door meer geld te creëren. Die makkelijke geldcreatie is dan verleden tijd. Deze simpele oplossing om het probleem via schulden naar de toekomst te verschuiven dus ook. De overheid zal echt veel meer dan nu met een gebalanceerde begroting moeten komen.
Dat houdt in dat we economische cyclus iets meer gaan voelen, terwijl ze vervolgens wel minder uitgesproken of extreem zijn.
Dat klinkt gek, maar nu voelen we bijna niets van de economische op en neergang, tot de pleuris een keer uitbreekt. Als dit plan er komt, zullen we ons als consumenten ook veel meer bewust zijn van de veranderingen en economische tijden.
In het verleden is Europa enorm de fout ingegaan na periodes van ongebreidelde geldcreatie. Zowel Napoleon als Hitler maar in feite ook Churchill, waren ieder op hun manier verantwoordelijk voor miljoenen doden. Deze politici zonder scrupules kwamen voort uit periodes waarbij geld heel makkelijk uit het niets gecreëerd werd.
Zo’n periode beleven we nu ook. We zien in Rusland, Turkije, Oekraïne, Egypte hoe snel zo’n situatie tot een ‘sterke man’ kan leiden. Ook in Europa zien we de opkomst van in feite éénmans politieke partijen. Juist dat soort partijen maakt het mogelijk en waarschijnlijk dat de democratie snel omslaat naar een éénpartij staat met maar één persoon aan het roer.
Willen we deze uitwassen voorkomen, dan zullen we tijdig in de financiële en monetaire wereld moeten ingrijpen.

kijk hier naar een video: https://www.youtube.com/watch?v=-Q8q2hfIPAA

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *