Eindelijk begint ‘men’ in te zien dat de banken veel te weinig eigen vermogen hebben. Commerzbank had bijvoorbeeld in 2008 nog geen 3% eigen vermogen. De banken moeten het gemiddelde naar 9,9% optrekken. Historisch gezien is dat nog laag. Daarom moeten banken daarnaast nog eens dat percentage in verlies absorberende posities hebben.
Per bank zal bekeken worden wat dat voor die bank gaat inhouden. In principe zullen ze bepaalde bezittingen moeten oormerken als bezittingen die de klappen moeten opvangen. Dat houdt dus in, dat die bezittingen in tijden van crisis verkocht moeten kunnen worden, of beleend moeten kunnen worden. De banken kunnen er ook put opties, of andere beschermingsconstructies onder bouwen. Het is dan te hopen de de tegenpartij dan ook liquide blijft.
Het houdt allemaal in dat de Europese banken maar liefst 470 miljard euro moeten zien te krijgen of moeten oormerken.
Dat gaat de ECB zeker een half jaar kosten om dat de banken via gratis leningen te verstrekken schat ik zo in.
Dat laatste moet u toch wat ironisch lezen.
We zien namelijk dat de ECB ook nu weer nóg weer meer geld gaat creëren om de banken te helpen. Hetzelfde medicijn voor dezelfde ziekte. De vorige keer is de patiënt net niet omgekomen, we hopen dat het nu beter gaat.
Ondertussen is er geen absolute deadline gezet voor de banken om de gevraagde dekkingsniveaus te halen. Uiteindelijk moet dat volgens de Europese Bank Autoriteit over tussen de drie en vier jaar gerealiseerd zijn. Blijkbaar gaan ze er van uit dat banken zichzelf graag op achterstand ten opzichte van concurrenten zetten.
Dit alles kost de banken rendement, ik verwacht dus weinig animo bij de banken om het snel te regelen. Lagere winsten is lagere bonussen. Iedereen gaat dus achterover zitten en wachten tot een ander zo gek is om in de eigen bonus te snijden.
Banken krijgen pas steun als ze 8% van hun eigen vermogen verliezen en de totale te belenen of verkopen leningenportefeuille overboord hebben moeten zetten. Dat is de enige stok achter de deur om misschien dan toch liever vrijwillig wat meer vet op de botten te creëren om zo’n uitverkoop scenario te voorkomen.
Ondertussen is in feite nog niets zeker. De banken kunnen dus nog niets. Er komen strengere voorwaarden aan, maar hoe streng en hoe snel, niemand die het nog weet.
Het is te hopen dat de maatregelen nog op tijd komen. De komende crisis is een kwestie van tijd. Op dit moment kan een klein buitje het zand onder Deutsche bank al doen wegdrijven. Wat dan overblijft is drijfzand en daarop kan je met geen mogelijkheid ooit nog een degelijke bank neer zetten.