Overal lezen we over tekorten aan computerchips. Toch heeft Samsung, dat een grote speler is in die markt, de slechtste cijfers in acht jaar tijd gerapporteerd.
Ze produceren geheugenchips in ongekende hoeveelheden, maar maken er ondanks de tekorten in de wereld minder winst mee. Maken ze dan de verkeerde chips?
Is het tekort een kwestie van ‘andere chips’?
Heeft het te maken dat ze alleen chips maken voor producten die minder gevraagd zijn? Zo zien we de markt voor reguliere desktop computers flink teruglopen. Steeds meer mensen doen hun werk op smartphones, laptops of tablets. De grote computerkasten worden steeds zeldzamer.
Daarbij zijn computers al zo snel, dat nieuwe computers weinig extra’s kunnen bieden. Voor regulier werk zijn computers niet ‘beter’ geworden de laatste jaren. De software wel, maar de hardware van tien jaar geleden voldoet voor kantoorwerk nog prima. We hebben dus minder snel nieuwe computers nodig.
Aan de andere kant lees ik dat de Taiwanese concurrent Taiwan Semiconductor Manufacturing uitgaven beperkingen bekend heeft gemaakt. Ook daar dus minder winst.
Hoe kan dat als het tekort aan chips zo groot is?
Ik kan daar met de pet niet bij.
Is het probleem slechts logistiek? Wat speelt er hier?
Tekort aan computer chips?
