LADEN

Typ om te zoeken

Subsidies werken tegen

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

Subsidies werken tegen

zonnepanelen

In de Verenigde Staten kosten zonnepanelen drie keer zo veel als in Europa. Hoe is dat mogelijk als we in feite een wereldmarkt in die panelen kennen?
De eerste reden is te vinden in de importtarieven die de VS hanteert. Zonnepanelen zijn hierdoor in beginsel al 40% duurder dan elders waar er geen importtarieven bestaan.
Nu stellen ze in de VS en bij de EU dat China ook dumping praktijken heeft toegepast. Ze deden dat om de concurrenten producten uit de markt te drukken.
Dat kan waar zijn, maar die strategie heeft de Chinese producenten niet zo maar geholpen. Heel wat Chinese zonnepanelenbouwers zijn de laatste jaren ook failliet gegaan of financieel zwaar geraakt door de prijsdalingen. Als het dus al waar is, dan is het een heel riskante strategie gebleken. Een strategie waarvan consumenten nog altijd kunnen profiteren, want de panelen zijn gaandeweg alleen maar goedkoper geworden. Als het dumping was, dan houden ze het heel erg lang vol. Gezien de prijsdalingen die gaandeweg ook bij anderen mogelijk bleken, lijkt het eerder een zaak te zijn geweest van verhoogde efficiency omdat de productie fors omhoog ging.
Tevens gingen fabrikanten veel meer op prijs concurreren. Eerder was het meer een concurrentie op wattage per paneel. Voor de duursten heet de prijsdaling dan dumping, terwijl de goedkoopsten nog altijd break even wisten te draaien.
Een topkwaliteit tegen een lage prijs leveren was hoe dan ook een prima strategie en we zien dan ook dat de leveranciers met de beste panelen na al die jaren ook het sterkst staan.
Maar nog altijd verklaart dat alles niet het extreme prijsverschil voor consumenten tussen de panelen in de VS en die in Europa.
Wat namelijk opvalt, is dat wij in Europa wel subsidies op panelen kennen, maar de uiteindelijke subsidie is qua omvang niet zo heel hoog meer. Uitzonderingen waren ooit België en Spanje, maar die indertijd belachelijk hoge subsidies waren er toen de panelen ook extreem duur waren en de subsidies zijn door hun enorme succes snel uit de markt gehaald.

De subsidies verdwenen en de panelen gingen in prijs omlaag. Toeval?

In de VS kost een set panelen van ronde 6500 Wp opbrengst zo’n 30.000 dollar.
In Nederland kost zo’n set nog geen 7.500 euro. In Nederland (de EU) is dat dan zonder BTW. Dat laatste is niet echt een subsidie, maar is het gevolg van wetgeving die zich niet snel genoeg wist aan te passen aan de veranderende realiteit.
De prijs in de VS is mede zo hoog omdat in de VS het elektriciteitsbedrijf de definitieve aansluiting moet doen. Daar moet je niet alleen maanden op wachten, maar het kost ook nog eens veel geld. Het is de machtige energielobby die dat voor elkaar gekregen heeft. Daarnaast moet iedere set ook van buiten het huis uit te zetten zijn. Dat is een heel dure oplossing, ook weer de markt opgelegd omdat de lobby van de bestaande bedrijven zo machtig is.
Maar in de VS zijn er vervolgens ook gigantische subsidies mogelijk. Zo krijg je al direct na installatie 10.000 dollar terug. Daarnaast zijn er daarna ook andere kortingen mogelijk die tot vele duizenden dollars kunnen oplopen. Nu heeft iedere staat andere regelingen, maar in de meest gunstige staten kan je maar zo 15.000 dollar aan subsidies verkrijgen. Al met al is de terugverdientijd in de meest gunstige staten van de VS en in veel landen van de EU daarmee 7 jaar.
De VS is dus door veel hogere subsidies veel duurder uit. De opbrengst van de importtarieven levert veel geld op, dat vervolgens eigenlijk bij installatie direct wordt ingeleverd bij de kopers zodra de panelen op het dak liggen.
Is daarmee de eigen Amerikaanse zonnepanelen industrie echt geholpen?
In theorie wel, maar in de praktijk is het zo dat het aantal zonnepanelen bezitters in de VS veel lager is dan in Europa. De hoge aanschafkosten en de administratieve rompslomp maakt veel Amerikanen kopschuw. In de VS geproduceerde zonnepanelen worden vrijwel alleen in de VS verkocht. Deze panelen zijn veel te duur voor de wereldmarkt. Als een Amerikaanse producent wel tegen de prijzen van de Chinezen weet te leveren, dan bewijst deze fabrikant alleen maar dat de Chinezen dus niet dumpten.
De hoge subsidies zijn ook doel van tegenstanders en de bestaande energiesector. Duurzaam krijgt door de hoge subsidies de naam ‘duur’ te zijn, terwijl zonne-energie zonder alle belastingregelingen in feite al jaren goedkoper is dan olie of gas energie.
De ingewikkelde importtarieven en installatie voorwaarden zijn het gevolg van de lobby vanuit de bestaande energie sector. De VS, maar ook de EU zou beter af zijn als er ‘groter’ wordt nagedacht over effectief werken.
De belastingen bij de poort afschaffen en de subsidies bij de uitgang ook zou alles veel goedkoper maken.
De energie lobby vanuit de fossiele sector werkt dat efficiënte werken graag tegen.

Zelf zonnepanelen kopen? Kijk hier voor een mooie aanbieding.

Tags

1 Reactie

  1. Michel Bladt 19 februari 2019

    De energie lobby vanuit de fossiele lobby werkt ook efficient in Europa. In Spanje, “het land van de zon ” wordt de plaatsing van zonnepanelen onmogelijk gemaakt door “Endesa”, de Electrabel van Spanje. Geloof het of niet , aan de Costa de Sol, met 325 zonnige dagen per jaar, is het nagenoeg onmogelijk voor een particulier om zonnepanelen te installeren. De elektriciteitsfactuur van Endesa ( en aanverwante leveranciers) is zeer hoog in Spanje. Wanneer gaat Europa, in naam van het milieu , hier eindelijk eens actie ondernemen ?Europa stichtte een speciale commissie om de hoeveelheid water van elke wc gelijk te stellen in heel de EU. Deze commissie heeft maanden gewerkt aan dit project , met veel duur betaalde ambtenaren ! Ze hadden beter hun tijd en geld gespendeerd om dergelijke staatsmonopoliessen te stoppen. Maar ja, hoeveel politiekers zitten niet in de bestuursraden van deze elektriciteitsmaatschappijen, in heel Europa?

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *