LADEN

Typ om te zoeken

Spaargeld in goud (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Goud Laatste Nieuws

Spaargeld in goud (Tom Lassing)

goud, spaargeld

Goud is de laatste jaren minder populair geweest en dat had een reden. De goudprijs was in 2011 heel even 1900+ dollar per ounce en nu nog slechts 1200+ dollar per ounce. Daarnaast is de goudprijs de laatste twee jaar niet meer serieus opwaarts uitgebroken. De bitcoin hype heeft veel goud beleggers naar bitcoin doen verhuizen. Nu bitcoin minder populair begint te worden is er weer meer aandacht voor goud gekomen.
Goud is geld.
Bernanke wilde ons ooit anders doen geloven, maar het is al duizenden jaren zo dat uiteindelijk goed gewoon geld is.
Het is echter geld zonder dat het van een ander is. Als u een ounce goud van u in uw handen heeft, dan is dat ook echt uw goud.
Als u een briefje van 500 euro in uw handen heeft, dan is het briefje niet van u. Het is van de ECB. U mag het van de ECB als geld gebruiken.
Het is zelfs zo dat geld op uw spaarrekening eigenlijk helemaal geen geld is. Geld op de spaarrekening is mede daarom helemaal niet meer van u. U heeft het aan de bank gegeven. Daarom mag de bank het ook administratief opvoeren als eigen vermogen.
Zodra de bank in de problemen komt merken we dat, want dan houden ze het in beheer zijnde spaargeld. Er is daarvoor wel een depositogarantiefonds opgezet, maar als dat leeg is, dan heeft iedereen alsnog pech.
U loopt dus een enorm risico met uw spaargeld.
Daarom raad ik al jaren aan om spaargeld weg te halen bij de bank.
U moet bij de bank houden wat u echt nodig heeft en mogelijk snel gaat gebruiken. Al het andere ongebruikte spaargeld zet u beter weg in goud. Daarom koop ik nog altijd maandelijk wat goud bij. Zo gaat mijn gemiddelde prijs omlaag, maar ik blijf ook veilig sparen.
Dat de goudprijs omhoog en omlaag gaat boeit me niet. Die korte termijnbewegingen boeien me niet. Ik heb dat goud toch niet snel in euro’s nodig.
Op de lange termijn weten we dat euro’s en dollars ieder jaar minstens 3% aan koopkracht verliezen en soms (veel) meer. Dat probleem is er weer niet in goud.
Zo heeft dus alles z’n voor en nadelen.
Ik heb mijn goud op een goudrekening buiten Europa bij Goldmoney en bij Europacific.

goud
De eerste is vooral een goudrekening de tweede is veel meer een depositobank.
In beide gevallen zijn ze veel veiliger dan reguliere banken, want ze blijven van het kapitaal van de klanten af. Daar speculeren ze niet mee.
Uw kapitaal weg zetten in goud heeft namelijk als extra voordeel dat uw geld dan niet door de bank gebruikt kan worden om met een hefboom er op te speculeren. Dat is de kers op de appelmoes.

Tags

1 Reactie

 1. Hans van Unen 7 december 2018

  Tom,

  Naar aanleiding van je artikel “Spaargeld in goud” in Beursblik van 7 december 2018 wil ik graag het volgende aan je kwijt.

  Als je slechts 7 jaar geleden, in augustus 2011, ook gezegd had “Die korte termijnbewegingen boeien me niet” en voor een bedrag van 50.000 USD aan goud had gekocht, tegen USD 2.000 per ounce, dan had je 25 ounce aan goud in je kluis kunnen leggen.

  Voor diezelfde 25 ounce krijg je nu, in 2018, tegen USD 1.200 per ounce, nog maar 30.000 USD.

  En de goudprijs schommelt al sinds 2013 – al vijf jaar dus – rond de 1.300 USD.

  Dus twee jaar na aankoop was je al een flinke hap van je spaargeld kwijt geweest.

  En als je zeven jaar geleden had beweerd dat je het geld toch pas over een jaar of acht à tien nodig hebt, kijk je nu toch echt wel beteuterd.

  Hoezo, de “Die korte termijnbewegingen boeien me niet”?

  Je moet echt verdomd goed oppassen wanneer en hoeveel goud – of zilver – je koopt.

  Beweren dat “middelen” zo handig is om “Die korte termijnbewegingen” op te vangen door een lagere gemiddelde aankoopprijs gaat volledig voorbij aan het grote risico dat je hoe dan ook kunt lopen op een fors verlies. En je praat over spaargeld, geen gokgeld!

  Overigens is het dacht ik toch wel duidelijk dat de goudprijs, alsook de zilverprijs, sinds 2013 zwaar wordt gemanipuleerd. Wie wil nou zijn spaargeld in zwaar gemanipuleerde edelmetalen bewaren? Wat als de prijs nog verder omlaag wordt gemanipuleerd?

  Door diezelfde zeven jaar lang, vanaf augustus 2011, je 50.000 USD via de Amerikaanse aandelenmarkt te beleggen (SPDR Dow Jones Industrial Average ETF), had je nu je “spaargeld” meer dan verdubbeld (USD110 – USD 255 per aandeel). Dat is een meer dan 130 procent resultaat waarbij ook nog het koopkracht verlies ruimschoots is goedgemaakt, veel beter dan geld bewaren in goud en er 40 procent op verliezen, toch? Je kunt je 50.000 USD opnemen en er wat leuks mee gaan doen, en (!) je hebt dan nog ruim 65.000 USD over.

  Overigens kun je je “overtollige” geld beter op je brokers rekening laten staan, want die kent een betere beveiliging en garantie dan eender welke bank.
  Een voorbeeld: de klantrekening bij de broker is geheel afgescheiden van de broker en is en blijft eigendom van de klant, en de portefeuille is gedekt tot USD 500.000, waarvan maximaal 250.000 USD contant. In aanvulling hierop is de portefeuille verzekerd tot een bedrag van USD 30 miljoen, waarvan maximaal USD 900.000 contant.

  Het bovenstaande – of woorden van gelijke strekking – publiceren op je website kan de nodige nuancering aanbrengen op je voortdurende aanbevelingen om een goudrekening te openen.

  Een fijne dag gewenst.

  Hans van Unen

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *