In Saoedi Arabië wordt de ontwikkeling van grootschalige zonne-energie op werkelijk een enorme schaal opgezet. Er is dan ook een nieuw wereldrecord gezet. Voor slechts 1,79 cent per kWu wordt er nu een park ontwikkeld.
Zo enorm goedkoop wordt zonne-energie winstgevend als je het echt groot(s) oppakt.
Waarom betalen wij als consumenten dan gemiddeld meer dan 20 cent per kWu?
De reden daarvoor is simpel. Wij moeten in de Benelux onze energie invoeren maar bovenal, wij kennen hier een enorme energiebelasting. Van iedere 20 cent per kWu is er minstens 14 cent belasting.
In feite kost bij ons een kWu elektriciteit dus kaal ook maar 5 tot 7 cent.
Dat is nog niet zo weinig als het zonne-energie record in Saoedi Arabië, maar het is ook niet zo heel duur. Het is in mijn ogen echter geen slechte zaak dat we energie belasten… maar… Dan moet je ook wel iedereen gelijk belasten. Zo betalen grootgebruikers extreem veel minder voor een kWu. Hun energiebelasting is namelijk fors lager.
We zien dan ook dat de meeste energie wordt verbruikt door de grootgebruikers. De kleingebruikers betalen in feite de energiebelasting voor de grootgebruikers.
Iedereen die zelf energie opwekt, betaalt daarover ook geen belasting. Dat maakt dat de investering in de installatie zo snel terugverdiend kan worden. Zonder dat enorme (belasting)voordeel zou terugverdienen echt veel langer duren.
De grote vraag is natuurlijk wanneer de overheid belasting gaat heffen op zonne-energie opwekking. Persoonlijk denk ik dat het er niet snel in gaat zitten. Het is slecht te handhaven en daarbij zou het heel slecht kunnen zijn voor onze doelstellingen m.b.t. de energiedoelen.
Spanje en België zijn landen waar consumenten in feite serieus bedonderd zijn door hun overheid. Zoiets moet je als overheid gewoon niet doen. Nederland is wat dat betreft goed bezig geweest, maar Rutte 3 komt nu wel terug op de verlenging van de salderingregeling. Dat is minder jofel. Morgen meer daar over.