LADEN

Typ om te zoeken

Ruslands uitdaging

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Ruslands uitdaging

De Russische economie is fors afhankelijk van de olie-industrie. De olieprijs is echter zo laag, dat er geen geld mee valt te verdienen. Rusland had echter één geluk en dat was dat er sinds eind jaren negentig flinke reserves waren opgebouwd. In de jaren negentig had Rusland namelijk haar staatsschuld weggestreept en begon het land dus zonder schulden aan de heropbouw na de instorting van het communistische regime.
Naast de lage olieprijs is er nog een probleem voor Rusland en dat zijn de sancties vanwege De Krim. De handel met vooral Europa is fors teruggevallen en daar waar deze handel de klap van de olieprijs had kunnen opvangen, is ze nu een extra last.
Rusland kon tot op heden de problemen verbergen door uit haar reserves te putten.
Maar die reserves zijn niet onuitputtelijk. De bodem komt in zicht.
Ondertussen is de roebel op een nieuw laagterecord gekomen. Er is wereldwijd weinig vertrouwen in deze munt.
Wat gaat het inhouden voor de Russen?
Ik vrees dat de wachtrijen voor de winkels weer terug gaan keren. Het land moet gaan vrezen voor nog weer een bankroet. Het zou de derde keer in het moderne Rusland zijn dat dit staat te gebeuren. Poetin is er de man niet naar om toe te geven dat hij klem zit. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, dus de situatie in Syrië en de situatie tussen Turkije en Rusland kan wel eens een reden voor hem zijn om heel gekke dingen te gaan doen. Hij heeft namelijk een buitenlandse vijand nodig om de onvrede in Rusland zelf de kop in te drukken.
Die onvrede neemt toe, nu de Russen snel merken dat het economisch allemaal flink slechter gaat.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *