LADEN

Typ om te zoeken

Miljoenen banen verdwijnen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Miljoenen banen verdwijnen

Met de komst van wat ze zo mooi de 4e industriële revolutie noemen, gaan er wereldwijd miljoenen banen door de inzet van robots en computers verdwijnen. Dit is volgens de denktank van het World Economic Forum onafwendbaar.
Er komen ook wel wat andere banen voor terug, maar de kern is toch wel dat er in de economie veel minder menskracht nodig zal zijn.
Hoe gaat de economie dat trekken, als al die mensen geen baan meer hebben en dus afhankelijk worden van uitkeringen?
Vooral in de gezondheidszorg sector zullen de nodige klappen vallen.
Niet geheel onlogisch verwachten ze in de ICT wereld een stukje toename van werkgelegenheid.
Van iedere 5 banen die er verdwijnen, komt er één terug. Vooral in traditioneel banen die door vrouwen bezet worden zullen de banen verdwijnen en in het mannenbolwerk ICT komen er wat banen bij.
Al met al geen leuk vooruitzicht voor vrouwen.
Ondertussen is het verlies van banen slechts probleem één. Mensen die hun baan verliezen en fors terug in inkomen gaan, zullen ook veel minder geld uitgeven. Heel de economie zal dus klappen gaan krijgen omdat we gemiddeld enorm gaan verarmen.
Grote bedrijven worden rijker, heel veel rijker. Kleine bedrijven betalen de meeste belasting en verliezen de strijd. Steeds meer goedbetaalde banen gaan verloren en stukje bij beetje verliest de middenklasse terrein en zien we de totale economie krimpen.
Hoe valt dit op te lossen?
Ik schreef er al eerder over.
Ik denk dat bedrijven maar een maximale omvang mogen hebben en als ze te dominant in de markt worden, moeten ze gesplitst worden.
Bedrijven moeten belasting betalen daar waar ze de omzet maken
Heel de bevolking moet een basis inkomen gaan krijgen waarbij verder alle andere van staatswege verstrekte uitkeringen vervallen. Dit zal de kosten enorm terugbrengen. Instanties zoals UWV en Sociale Verzekeringsbank kosten nu gigantische bedragen. Ook een enorm leger aan controleurs kost een vermogen. Allemaal overbodig als iedereen een basisinkomen krijgt en dus niemand nog gecontroleerd hoeft te worden. Het maakt de kosten voor de overheid enorm veel kleiner.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *