LADEN

Typ om te zoeken

Risico’s van Beleggen in Startups (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Risico’s van Beleggen in Startups (Tom Lassing)

Zoals alle ervaren beleggers op de beurs weten, lopen we nogal wat risico als belegger. Corruptie, fraude, koersmanipulatie… Ga maar door het lijstje houdt niet op.
En dan hebben we het nog slechts over beursbeleggen.
Hoe gaat het dan met beleggen in StartUps?
Ook daar moet u enorm alert zijn. U moet goed doorvragen en pas investeren in een StartUp als de seinen voor u op groen staan.
Doe dus uw huiswerk en beleg uw geld alleen daarin waar u er vertrouwen in heeft. Ga dus voor uzelf na wat de kansen van de onderneming zijn. Klopt het businessmodel? Is het reëel? Vergeet u ook niet, het is vaak een “one trick pony”. Het succes moet van één product komen. Is dat een hype product, of is het een blijvertje?
Komt het verhaal van de ondernemer u geloofwaardig over?
Is de deal ook interessant voor u als investeerder? U zit er namelijk in om er geld mee te verdienen, niet om alleen anderen rijk te laten worden van uw geld. U en alleen u kan bepalen of u van mening bent of dat geld verdienen in een bepaalde opzet reëel mogelijk is.
Helaas is het zo dat niet alle ondernemers eerlijk zijn. Dat is wel gebleken bij het beursbeleggen. Van alle fondsen die in 1990 in de AEX index zaten, heeft 100% te maken gehad met fraude of oplichting op een dusdanige wijze dat de beleggers er zwaar de dupe van waren. Beleggen op de beurs en in alleen topfondsen is dus GEEN bescherming tegen oplichting en fraude en als gevolg daarvan zware koerscorrecties.
Het beleggen in StartUps kan in dat opzicht niet erger zijn, want uiteindelijk moet u zelf genoeg onderzoek doen. Bij twijfel niet inhalen.
Maar aan de andere kant, als het goed voelt en het gaat later ook goed, dan kan uw beloning als StartUp belegger vele malen groter zijn dan bij een belegging op de beurs.
Wat ik wil zeggen, ga met een gezonde dosis scepsis naar de informatiebijeenkomsten en vertrouw niemand op zijn of haar blauwe ogen. Vraag door en probeer de onderste steen boven de krijgen. Als men u geen afdoende antwoord kan of wil geven, loop dan weg van de deal. Als u zo te werk gaat, dan neemt de kans op een zeperd zienderogen af.
Er zijn voorbeelden te noemen van prachtige successen, maar helaas zijn er ook voorbeelden die heel wat minder succesvol verliepen. Ook in de StartUp sector zijn er oplichters actief. Dat is daar niet anders dan in de rest van de samenleving.
In juni zijn er enkele interessante informatiebijeenkomsten. Ook ik weet niet wie er komen spreken, maar wie weet zit er een pareltje tussen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *