LADEN

Typ om te zoeken

Risico van ING Groep aandelen (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Risico van ING Groep aandelen (Tom Lassing)

ING heeft in 2007 een Turkse bank overgenomen. Dat leek toen een koopje te zijn, maar 11 jaar laten komt de rekening alsnog. De overgenomen bank had namelijk een erfenis van een andere door hen overgenomen bank aan boord en met de overname van 2007 is ING daar nu verantwoordelijk voor.

De problemen van de Turkse bank waren in 2001 ontstaan, toen in Turkije een bankencrisis was uitgebroken. ING dacht dat het lijk zes jaar later wel uit de kast zou zijn, maar het heeft er 17 jaar kunnen verblijven.
In de crisis van 2001 werden enkele Turkse banken geconfisqueerd en ondergebracht bij de Sümerbank. Die bank werd later aan Oyak Bank verkocht en ING kocht deze laatste in 2007. Het ziet er naar uit de ING nu Turkse klanten nu alsnog moet gaan compenseren voor verliezen die ze voor 2007 hebben opgelopen dankzij gerommel door de Turkse bankiers.
Ook het deposito garantie fund van Turkije heeft al bij ING aangeklopt. Dat heeft namelijk een deel van de verliezen gedragen, maar wil nu gecompenseerd worden door de nu goed winstgevende Oyak Bank van ING.


De aankoopprijs van ooit twee miljard euro gaat nu een stukje hoger worden.
ING moet het allemaal kunnen dragen, maar het zal wel weer even in de resultaten en de balans hakken.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *