LADEN

Typ om te zoeken

Afvalbeleid (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

Afvalbeleid (Tom Lassing)

Mijn artikel van vorige week raakte een gevoelige snaar. Blijkbaar doet het ons toch wat.
Het kan echter beter, want feit is dat de afvalberg in Nederland groeit, ondanks alle afvalscheiding. We storten steeds meer op afvalbergen. Ergens moet het dus veranderen.
Een logische eerste stap zou zijn om gewoon te beginnen met minder afval te creëren.
Zo stoppen we komkommers volkomen terecht in plastic, want daarmee zorg je er voor dat we veel minder komkommers weg moeten gooien. Maar waarom is dat materiaal waarin we de komkommers stoppen niet biologisch afbreekbaar? Het hoeft immers maar twee weken mee te gaan. Het moet toch mogelijk zijn om een materiaal te ontwikkelen dat vrij snel na de economische houdbaarheidsdatum tot compost vergaat?
Zo geldt dat voor meer zaken die we nu van plastic maken dat uiteindelijk voortkomt uit aardolie als basisstof. Zonde van de aardolie en slecht voor het milieu.
Natuurlijk is biologisch afbreekbaar materiaal in eerste instantie duurder. De vraag is echter of dat op lange termijn ook nog zo is. Er blijft dan namelijk geen restafval achter. Restafval dat ook weer de nodige kosten kent en dat we gemakshalve maar nergens meerekenen. Zo blijft de op aardolie gebaseerde plastic makkelijk de goedkoopste oplossing en gaan we nooit zoeken naar betere alternatieven.
Een suggestie die werd gedaan, is dat de producent van het afval het na gebruik ook dient terug te nemen. Zo heeft die een extra motivatie om biologisch afbreekbaar afval te produceren, want dat hoeft de producent niet terug te nemen.
Het idee is heel aardig en je zou het kunnen laten afkopen door de producent. Die kosten kunnen ze zich dan besparen door een beter product te gebruiken. Afkopen per kilo geproduceerd afval vanuit bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal.

afval

Alles valt of staat met een beleid op dit vlak dat begrepen wordt en gedragen wordt.
Consumenten zijn over het algemeen bereid om afval netjes te scheiden. Maar zoals gezegd, het moet wel logisch zijn. Plastic bij plastic en daarin geen uitzonderingen maken. We kijken bij papier ook niet naar krantenpapier, karton of glossy papier. Toch zou de papierhandel graag hebben dat de consument dat verschil wel maakt. Bij papier houden we het simpel. Dat moet bij plastic ook. Ik ben het echter eens met iedereen die stelt dat geen plastic afval de beste oplossing is.
Ik vrees dat er opgelegd beleid moet komen om betere oplossingen af te dwingen. Zonder financiële motivatie gaan ondernemingen namelijk echt niet veranderen. Als betere alternatieven voor hen duurder zijn, dan houden ze de slechtere gewoon aan. De prikkel moet voor de zakelijke wereld dus vooral vanuit de financiële hoek komen, desnoods door extra heffingen op te leggen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *