LADEN

Typ om te zoeken

Proof of good standing (Tom Lassing)

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Proof of good standing (Tom Lassing)

Wie een bankrekening in het buitenland opent, komt al snel in aanraking met de nodige eisen die banken en financiële instellingen tegenwoordig moeten stellen.
In de strijd tegen het terrorisme is het blijkbaar nodig dat we allemaal al onze gegevens aan iedere financiële instelling moeten verstrekken. Waanzin is het, maar de overheid is volkomen losgeslagen en daar kunnen we weinig tegen doen.
Wie een bedrijfsrekening in het buitenland opent, moet ieder jaar een ‘proof of good’ standing leveren. Dat is in feite een KvK verklaring, maar dan wel met de handtekening van een accountant of notaris dat deze persoon het origineel ook gezien heeft. Je moet iedere zoveel jaar ook een notarised true copy van je paspoort verstrekken.
This is a true copy of the original. Handtekening, naam en functie van de erkende ondertekenaar en de gegevens waaronder die persoon bereikt kan worden.
HSBC Hong Kong maakte het recent helemaal bont door te eisen dat haar rekeninghouders maar even naar een vestiging in Hong Kong zouden komen.
De kopie van het Nederlandse of Belgische paspoort, voorzien van de ondertekening door een Nederlandse of Belgische erkende accountant was zelfs niet meer voldoende! Er moest een manager van HSBC Hong Kong het origineel gezien hebben.
Hoe ver kan dit allemaal gaan?
Hoe ver drijven de banken en autoriteiten deze waanzin nog door?
Heeft dit ooit een terroristische aanslag kunnen voorkomen? Neen, die kans is klein. Wat het doet, is de overheid en banken een enorme macht geven. Je moet namelijk ook heel veel gegevens over jezelf en/of je bedrijf prijsgeven. Gegevens waarvan je als klant van de bank geen idee hebt waar ze terechtkomen en wie ze kan inzien.
Geheime diensten willen alles en iedereen in beeld hebben en maken dus hun dossier van de mensheid. Dit heeft niets met anti terrorisme te maken, maar alles met controle.
Vooral de internationale geldstromen waren twintig jaar geleden volkomen uit beeld geraakt. Men had geen idee wat er gaande was met de geldstromen zodra het geld de landsgrens over was. Die situatie is nu anders. Op enkele landen na is ieder land nu gedwongen alle gegevens te delen. Daar zit geen enkele rem meer op en vooral de VS zuigt enorme hoeveelheden aan gegevens op. Het is net een reusachtige stofzuiger die databases leegtrekt.
Nu is het trieste dat Amerika de veroorzaker is van al deze ellende. Amerika is echter ook het land dat zelf haar gegevens niet deelt met andere landen. Wil je dus veilig en ongezien voor de Europese autoriteiten geld wegzetten, dan doe je dat best in Amerika. Dat is veiliger dan dat het Zwitserse bankgeheim ooit was. In feite hebben de Amerikanen de rol van Zwitserland heel geniepig overgenomen. Het was ze blijkbaar een doorn in het oog dat er zo veel geld naar Zwitserland verdween. Nu verdwijnt dat geld naar de VS.
Daar zitten uiteraard risico’s aan. Immers, hoe betrouwbaar is de Amerikaanse overheid en hoe zeker is de dollar nog?
Amerika had grote moeite met zwart geld in Zwitserland, maar heeft geen enkele moeite met zwart geld van buitenlanders in de VS. Hoeveel kilo boter heb je dan op je hoofd?

Tags

1 Reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *