LADEN

Typ om te zoeken

Profiteren van een kans (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Profiteren van een kans (Tom Lassing)

Ik kreeg gisteren twee mails over hoe ‘slecht’ het is als je profiteert van een kans. Een lezer vond het niet netjes als mijn zoon wél de 200 euro had geïnvesteerd in ripple en vervolgens wél de 80.000 euro winst had genomen. Als mijn zoon dat had gedaan, dan had hij dat ten koste van anderen gedaan was de mening van de schrijver.
Ik zie dat toch echt anders. Immers is het een ‘open’ handel. Niemand dwingt je tot het kopen van een product tegen een bepaalde prijs. Als je op de beurs of in de winkel iets koopt, dan doe je dat omdat je het die prijs waard vindt. Daar kan je gelijk in hebben. Het kan ook blijken dat je te duur of te goedkoop gekocht hebt.
Stel dat mijn zoon de ripple op 200 gekocht had. Dan had de verkoper later ook wel kunnen klagen over het feit dat hij te vroeg verkocht had. Twee maanden later waren die 200 euro immers 80.000 euro geworden. Is de verkoper dan ineens slachtoffer geworden? Moet die gecompenseerd worden voor de misgelopen winst?
Als je die weg gaat bewandelen, dan is het einde zoek. De reageerder heeft echter wel een punt duidelijk gemaakt… De maatschappij holt die kant van slachtofferschap en aanklagen uit. Massaal klagen we anderen aan omdat we risico’s willen uitsluiten en voor alles schuldigen willen aanwijzen. Een gemiste winst is een potentieel aanklaagbaar gegeven geworden en een foute belegging ook.
Vraag het de nodige vermogensbeheerders maar.
Een andere lezer reageerde op het winst maken op een eventueel faillissement van een overheid.
Dat zou niet kies zijn.
De vraag is waarom niet. Immers veroorzaakt de belegger dat faillissement niet. Hij weet er alleen van te profiteren en dat kan alleen maar als er een andere belegger is die tegenpartij wil spelen. Die andere partij kan een onafhankelijke belegger zijn, maar kan ook die overheid zelf zijn.
In de vrije handel is het zo dat je kan beleggen op koersen die omhoog gaan, maar je kan ook beleggen op koersen die omlaag gaan. De belegger pakt slechts de kansen die hij of zij in de markt denkt te zien. De belegger kan ook ongelijk krijgen en niets verdienen. Je kan er immers wel van overtuigd zijn dat een overheid failliet gaat, maar je zit als belegger aan de kant waar de klappen vallen als ze er toch nog uitkomen en de zaak weten te rekken of misschien zelfs wel op te lossen.
In die zin zijn er geen 100% zekerheden. Als belegger moet je je dus haast wel losmaken van wat je er van vindt. Je moet slechts bezien welke kans het je naar het laat aanzien geeft. Als belegger neem je zelf het besluit, ga je voor het geld, of ga je voor je geweten. Dat is aan iedereen voor zich.
Wat voor belegger ben je echter als je niet voor het geld gaat? Immers, waar voor beleg je eigenlijk?

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *