LADEN

Typ om te zoeken

Elektrisch rijden als netstabilisator (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

Elektrisch rijden als netstabilisator (Tom Lassing)

Het is momenteel maar goed dat de onstuimige groei van elektrisch rijden, dankzij het wegvallen van fiscale voordelen, even voorbij is. De stabiliteit van heel het elektriciteitsnet kwam in gevaar.
Het opladen van de auto’s vergt namelijk de nodige netcapaciteit en ons elektriciteitsnet kan dat niet zo maar aan.
Er worden daarom nu Apps ontwikkeld die het mogelijk maken dat de auto’s slim geladen worden. Bijvoorbeeld dat het laden uitgesteld wordt tot er meer capaciteit op het net beschikbaar is.
Uiteraard moet je dan als automobilist aangeven wanneer je weer weg wilt en hoe ver je dan moet rijden. De App kan dan op rustige momenten de auto accu voldoende opladen.
Dit voorkomt dat om 08:30 uur, als iedereen op kantoor de computer opstart, op dat moment ook alle elektrische auto’s het net leegzuigen.
Zeker op zonnige dagen of op dagen dat het flink waait, is er op het net enorm veel capaciteit beschikbaar. Midden in de winter kan dat op donkere, maar windstille dagen heel anders zijn.
Midden in de nacht is de vraag naar elektriciteit heel gering. Er is dan echter vanuit windenergie regelmatig een flinke capaciteit op het net voorhanden. Ideaal om die energie dan naar auto-accu’s te leiden. Zo gaat er steeds minder energie verloren. Waarom moet de auto tussen 18:00 uur en 23:00 uur opgeladen worden, als toch niet voor 07:00 uur weer gereden gaat worden? Zo’n slimme App kan dus veel betekenen.
Als we ‘straks’ na 2020 ook geen teruglevergarantie (saldering) meer is, gaan we als consumenten ook massaal aan de huisaccu. Ook die is dan ideaal om het net te stabiliseren. De zonne-energie die overdag te veel wordt opgewekt en opgeslagen wordt, kan dan in de nacht aan de auto geleverd worden. Het gevolg is een veel lagere energierekening en een veel kleiner beslag op het totale elektriciteitsnet. Misschien is het ook wel zo te regelen dat je als consument dan tegen een eerlijke vergoeding ook op drukke momenten vanuit je accu aan het net gaat leveren. De kern van deze oplossing is de eerlijke vergoeding… Als je 20 cent betaalt en maar 3 cent krijgt, dan gaat dat uiteraard nooit gebeuren.
Door de bestaande salderingsregeling loopt Nederland behoorlijk achterop in deze ontwikkeling.

Zelf al zonnepanelen? Kijk hier voor een prachtige aanbieding

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *