LADEN

Typ om te zoeken

Prijsstijging van 100% in tien jaar

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Prijsstijging van 100% in tien jaar

koopkrachtvermindering

Ik kreeg een bericht door van één van mijn collega’s die het extreem vond dat de energieprijzen in België in zo’n tien jaar tijd met 100% gestegen zijn.
Daar schrik je van, tot je je realiseert dat een 100% prijsstijging in feite inhoudt dat een prijs met 7% per jaar is gestegen. Dat is niet zo heel veel meer dan de gemiddelde prijsstijging van 100% in twaalf jaar.
Hoe kom ik aan die wijsheid?
Nu, ik heb daar jaren geleden al eens een serie artikelen over geschreven. Het ging toen bijvoorbeeld om de duurste voetballer, maar je kan er ook andere onderwerpen voor kiezen. Iedere twaalf jaar verdubbeld de prijs voor de duurste voetballer. Het is bijna een wetmatigheid. Lees hier dat artikel uit 2013.
Is 7% per jaar een extreme stijging?
In mijn ogen niet, daar de gemiddelde koopkrachtvermindering al 4% op jaarbasis is. We praten dus nog maar over een 3% reële stijging.
Dan kan je je afvragen waarom.
Waarom moet hetzelfde product in een jaar reëel 3% duurder worden?
Die vraag is terecht. Is het omdat het product schaarser is geworden? Is het omdat de kosten om dat product te leveren duurder zijn geworden? Of is het omdat iemand besloten heeft dat er gewoon meer winst op gemaakt moet worden?
Er is nog een andere mogelijkheid en daar hintte mijn collega op… is het omdat de politiek er een zooitje van maakt en de markt verpest met onzinnige beleidsmaatregelen die de markt alleen maar minder efficient maken.
Hoe dan ook, die 100% in 10 jaar is niet iets waar ik wakker van lig. Dat is echt niet extreem te noemen.
Wel is het zo, en daar heeft mijn collega gelijk in, dat energie zelf in die tien jaar niet duurder is geworden. Het zijn de belastingen op de energie die zo hard gestegen zijn en daar zit de politiek voor 100% achter.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *