De gemiddelde inflatie was over de afgelopen 100 jaren in Amerika 3,1%. Weet u wat dit gegeven inhoudt? Het houdt in dat iedere 22 jaar de prijs van spullen verdubbeld.
Maar klopt dat wel, dat is immers wel straf…
Gaat u eens terugrekenen, hoeveel betaalde u 22 jaar geleden voor een pak melk, een brood, een auto, een tv, een bankstel, een huis, een pak, een trouwring, en ga zo maar door.
22 jaar geleden was 1991… Ik weet niet hoe het met uw gevoel is, maar mijn gevoel zegt me dat we niet iedere 22 jaar, maar iedere 11 jaar in prijs verdubbelen. Ga eens terug naar 2002, het moment dat de Euro er kwam. Is niet vrijwel alles in prijs verdubbeld gedurende deze elf jaar?
Officieel mag de inflatie over 100 jaar dan wel 3,1% zijn, maar is het niet zo dat de echte inflatie de laatste jaren veel hoger heeft gelegen?
Waarom ik er iets van zeg?
Hoe lang staat uw spaargeld al op uw rekening?
10 jaar? U heeft dan al bijna de helft van de koopkracht van dat geld verloren!
Had u niet iets beters kunnen doen met dat geld? Vraag u af waarom u spaargeld heeft en hoeveel u nodig heeft.
Ik heb zelf besloten mijn spaargeld in te zetten in zonne-energie opwekking en windenergie opwekking.
Samen goed voor een investering van 10K. Nog niet extreem veel, maar dit geld levert me nu meer op dan het als spaargeld deed.
Ik ben nu ook voornemens 25K te gaan investeren in een lokaal bedrijf. Het onderzoek loopt nog, maar ik die deze investering wel zitten. Het voordeel is dat ik veel meer invloed op zo’n investering heb dan als ik deze op de beurs zou doen. Tevens steunt het de lokale economie. Misschien zegt u dat nog niet zo veel, maar het is dringend nodig dat we terug naar de lokale economie gaan, willen we straks niet afhankelijk zijn van enkele extreem grote, wereldwijd opererende, ondernemingen. Door me iedere maand iets terug te laten betalen hou ik de beschikking over cash geld als spaargeld, maar maak ik veel meer rendement op het totale bedrag.
Inflatie is als een stiekeme belasting, u opgelegd door de overheid en de banken. Deze twee creëren steeds meer geld en dat is funest voor de waarde van het geld waar u ooit zo hard voor werkte. Het voordeel van investeren in energie of ondernemingen is dat geld dan iedere dag in principe ‘nieuw’ geld oplevert, dus u een inkomen geeft, aangepast op inflatie.
Overigens, over inflatie gesproken… Hoeveel kost de duurste voetballer elk jaar? In 1982 werd Maradonna, toch niet de minste van de voetballers, door Barcelona gekocht voor 3,5 miljoen euro. Twee jaar later was hij voor Napoli 6 miljoen waard. In 1987 was Ruud Gullit 7 miljoen waard. In 1990 was Roberto Baggio 9,5 miljoen waard. Jean-Pieree Papin, wie kent hem niet? Was in 1992 12 miljoen waard. In hetzelfde jaar was Gianluca Vialli maar liefst 14 miljoen waard.
In tien jaar tijd gingen we van 3,5 miljoen naar 14 miljoen!
In 1996 was Gianluigi Lentini 15 miljoen waard. Alan Shearer ging in 1997 voor 17,5 miljoen naar Newcastle Utd.
Ronaldo ging in 1997 voor 23 miljoen naar Inter Milan. Denilson werd voor 25 miljoen in 1998 verhuisd naar Betis Sevilla. In 1999 werd 37 miljoen gegeven voor Christian Vieri.
Hernan Crespo ging in 1999 voor 42 miljoen naar Lazio Roma.
In 2000 verhuisde Luis Figo voor 43 miljoen naar Real Madrid.
In 2001 was Zinedine Zidane 53 miljoen waard voor Real Madrid.
In 9 jaar gingen we van 14 miljoen naar 53 miljoen!
Echter sloeg de crisis toe na 2001.
Pas in 2009 ging Kaká over naar Real Madrid voor een bedrag van 56 miljoen.
Christiano Ronaldo mocht in 2009 maar liefst 94 miljoen opbrengen voor Real Madrid. De banken crisis had Spanje op dat moment nog niet bereikt.
En nu in 2013 ging Gareth Bale voor 100 miljoen over naar Real Madrid. In 12 jaar bijna een verdubbeling van de prijs, in de voetballerij een dus bijna een dubbel zo hoge inflatie in de laatste 12 jaar ten opzichte van het gemiddelde van de laatste 100 jaar. Ik denk dat het geen toeval en geen uitzondering is.