LADEN

Typ om te zoeken

Zonne-energie sector China onder zware druk

Laatste Nieuws

Zonne-energie sector China onder zware druk

STP was enkele jaren geleden de grootste fabrikant van zonnepanelen. Het bedrijf is nu druk doende te onderhandelen over leningen die afgelost hadden moeten worden. Normaal gesproken ben je in zo’n situatie dan failliet, maar in China willen ze de grootste fabrikant van zonne-panelen niet zomaar failliet laten gaan. Gelijk hebben ze, maar het geeft wel aan dat er grote problemen zijn.
Ook LDK Solar wil nu haar leningen, die in 2014 aflopen, heronderhandelen.
Het bedrijf lijkt niet in staat te zijn om in 2014 aan haar aflossingsverplichtingen te kunnen voldoen. Ook de koers van de aandelen van dit bedrijf staan nu op een record lage prijs. Beleggers hebben al miljarden dollars verloren en zoals het er nu naar uitziet gaan ook de obligatiehouders geld toeleggen.
Beleggers en obligatiehouders hopen er op dat de Chinese overheid te hulp gaat komen, maar de kans daarop lijkt klein nu de fabrikanten één voor één in de problemen komen. Als de vraag naar zonne-panelen wereldwijd niet fors toeneemt, heeft het geen enkele zin deze bedrijven in stand te houden. Ze verpesten het in feite voor de bedrijven die wel gezond zijn en een goed beleid gevoerd hebben.
De Chinese bedrijven zijn als een gek gaan uitbreiden zodat er nu een enorme overcapaciteit bestaat. De beste weg lijkt daarom te zijn om STP en mogelijk ook LDK failliet te laten gaan, waarbij minstens een deel van de productiecapaciteit verloren zal gaan. Dat geeft de overlevende bedrijven ruimte om een redelijke marge te gaan halen, waarna op een later moment mogelijk de groei weer gevonden kan worden. De bedrijven waren in feite nét een paar jaar te vroeg klaar voor een vraag die er wel gaat komen, maar die door de crisis enige vertraging op heeft gelopen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *