LADEN

Typ om te zoeken

Pfas in zonnepanelen

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

Pfas in zonnepanelen

Ik kreeg naar aanleiding van mijn artikel over de vervuiling van zonnepanelen een reactie die me deed schrikken.
Volgens de schrijver zouden zonnepanelen Pfas bevatten en ze zijn volgens de reageerder totaal niet te recyclen. Ook zou er zo veel energie voor nodig zijn om ze te maken dat ze nooit rendabel kunnen worden.
Het is voor een deel een broodje aap.
Die zaken zijn namelijk bij de serieuze merken al lang geleden opgelost.
De Pfas zit/zat vooral in de connectoren en draden. Dat is tegenwoordig niet meer het geval. Tenminste, niet bij de gevestigde merken.
Voor de bescherming van de backsheets worden door een flink aantal fabrikanten helaas nog altijd wel producten gebruikt die fluor verbindingen bevatten en daarin zit dan ook Pfas. Vooral Dupont levert die producten nog altijd aan panelenfabrikanten.

Bij het hergebruiken van het materiaal van oude panelen is Pfas een probleem. Het is namelijk lastig te scheiden waardoor de kans aanwezig is dat Pfas in het milieu terecht komt.
Het paneel is vooral glas en aluminium. Dat kan allemaal hergebruikt worden. Ook het silicium kunnen ze opnieuw gebruiken. De draden worden ontdaan van de plastics en het koper is zeer waardevol en wordt terug gewonnen.
Het is alleen de vraag of recycling bedrijven de vrijwel onzichtbare pfas bevattende restjes serieus behandelen. Immers dat kost veel geld en wie kraait er naar?

Ik schrok omdat ik er versteld van sta dat zulke zaken na al die jaren nog altijd niet geregeld zijn. Zonnepanelen hoeven helemaal geen Pfas te bevatten!
Ik schrok ook omdat een deel van het verhaal ook gewoon een broodje aap is.
Niet alle panelen bevatten Pfas en panelen leveren veel meer energie op dan dat ze bij fabricage kosten. In de jaren tachtig was dit nog anders, maar toen leverden panelen maximaal 40 Watt op. Nu praten we over even grote panelen die 400+ Watt kunnen leveren en veel goedkoper zijn om te maken. De nieuwste panelen hebben hun energie voetprint al binnen een jaar terugverdiend.

De technieken om producten te hergebruiken stonden ondertussen ook niet stil. Het is dus wel mogelijk, maar de vraag is of het ook wordt gedaan.
Wat vooral achter is gebleven, is de wetgeving. Het gebruik van Pfas in zoiets als zonnepanelen is namelijk nog altijd niet keihard verboden. Ondanks dat we weten hoe gevaarlijk dat spul is.
Daar kan ik met mijn pet niet bij.

PS: Het aantal zonnepanelen dat echt afgedankt wordt, is momenteel nog erg laag. Zo laag dat echt een goede recycling vanwege de lage aantallen nog niet rendabel mogelijk is. De panelen die nu dus worden aangeboden worden simpelweg versnippert en in teer voor wegdek verwerkt. We rijden straks dus deels op zilver… want dat zit in zonnepanelen en terugwinnen van zilver doen we ook nog niet aan.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *