LADEN

Typ om te zoeken

Percentage bebouwd

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Percentage bebouwd

wegen, asfalt

Ik las ooit een inschatting dat bijna 10% van Nederland nu bebouwd was, waarbij het overgrote deel daarvan bestond uit ruimte voor wegen, fiets- en voetpaden.
Op zich is dat naar mijn idee niet zo’n heel gekke inschatting.
Toen ik het vorige week opperde aan iemand die het waanzin vond dat Nederland volledig naar duurzame energie zou moeten gaan en dat dit in theorie kan door 10% van de landmassa onder zonnepanelen te leggen, was de discussie over. Volgens de persoon in kwestie was ook maar de suggestie dat 10% van Nederland wegen zouden zijn te belachelijk voor woorden en nam ik de discussie niet serieus.
Hij had gelezen over een man die vroeger zonne-energie producten had verkocht en die het nu als gepensioneerde maar waanzin vond dat we naar 100% duurzame energie streefden.
Die man verkocht zonne-energie in de periode dat het totaal niet rendabel was en had daar geen enkele probleem mee, maar nu zonne-energie big business wordt omdat de oplossingen haalbaarder en rendabel worden, is hij ineens tegen.

Het feit dat hij nu in deze fantastische markt niet meer actief is (te hoge leeftijd) zou natuurlijk ook de kift kunnen zijn. Hij heeft die markt geopend en er ongetwijfeld hard moeten werken om weinig te verkopen en nu komen er mensen die in een kwartier tijd 5000 panelen verkopen en er per paneel meer aan verdienen dan hij in de jaren negentig.
Terug naar de wegen. Er lag in 2008 136.000 kilometer weg, waarvan 5000 km snelweg en 7900 km provinciale weg. Of hier dan ook voetpaden, fietspaden, vliegvelden bij gerekend worden weet ik niet. Ook weer ik niet hoe erf verhardingen meetellen. Alleen al in West Brabant is in de tien jaar nadien 225 wegen er bij gekomen. Probleem puntje is dat sommige wegen alleen tellen als er asfalt ligt. Klinkerwegen tellen ze dan niet mee.
Ik kan de bewering dat 10% van Nederland verhard is niet keihard maken met cijfers, maar mijn inschatting is dat het wel eens een aardige inschatting kan zijn.
Als we met nog zo’n verharding 100% van de totale energie behoefte zouden kunnen realiseren. (puur theoretisch) dan zou ik dat niet zo heel schokkend vinden.
Het is allemaal extreem kort door de bocht, maar de berekening voor de energie is wel makkelijk te maken. We weten immers hoe groot de landmassa van Nederland is. Als we dan wegen en energieopwekking kunnen combineren…

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

3 Reacties

 1. CRV 4 maart 2019

  Een groot deel van de benodigde zonnepanelen kan op bestaande bebouwing worden gelegd.
  We moeten wel naar een mix van duurzame energie. Zonnepanelen, wind, waterkracht, getijde (hoor je niet veel over), geothermiek en wat er nog meer kan worden bedacht.
  Ook kan er nog veel worden gewonnen door zuiniger met energie te zijn. De huishoudens worden voortdurend erop gewezen dat ze moeten isoleren , het licht eerder uit moeten doen en de kachel wat lager. De industrie is tot op heden nauwelijks achter de broek gezeten om hetzelfde te doen. Het economisch belang is dan toch groter.
  Ik ben geen klimaat-opwarming-aanhanger. Maar ik ben wel en groot voorstander van zelf-voorzienigheid. Zowel particulier als als natie. Er is niets mis met onafhankelijk zijn van een vreemde mogendheid. Laten de economen die de industrie ‘beschermen’ dat ook eens meenemen in hun berekeningen.

  Beantwoorden
 2. A. de Jong 4 maart 2019

  Volgens het CBS besloeg de infrastructuur in 2012 ruim 3 % van ons landoppervlak. Dat zal intussen meer zijn, maar zeker geen 10 %

  Beantwoorden
 3. Theo Bebnschop 4 maart 2019

  Save the planet.
  Al Gore.

  Don’t save the planet.
  Er is op the planet
  Helemaal niets aan de hand.
  Parijs.

  Malieveld
  Vol
  Met
  Pracht”kinderen”
  Van
  Gisteren,
  In het hier en nu van
  Vandaag
  En morgen:

  Ik val op mannen
  Met een kleine
  Ecologische voetafdruk.

  Ook al houd ik
  Van dino’s
  Ik wil
  Niet eindigen zoals zij

  What I
  Stand for
  Is what I
  Stand on

  Denk aan
  de toekomst

  Kika
  Kloteklimaat

  Safe
  Our
  Future

  Red
  De planeet
  STOP
  Dierenleed

  There is no
  Planet B

  One Earth
  =
  One chance

  NU!
  Niet
  2050

  Vlees
  Vervuilt

  Fuck
  Me
  Not
  The
  Earth

  Ik ben
  Niet boos,
  Ik ben
  Teleurgesteld

  Ride D*cks
  Not cars

  There is
  No
  Planet
  B

  Aarde:
  Vergaat
  Regering

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *