LADEN

Typ om te zoeken

Onroerend goed markt Nederland (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Onroerend goed markt Nederland (Tom Lassing)

Is het nu verstandig om in Nederlands vastgoed te stappen met bijvoorbeeld de intentie een huis te kopen en het dan te verhuren?
Kijk ik naar de huidige markt, dan zie ik dat de grote jongens nu massaal huizen aan het afstoten zijn. In feite zijn ze hun huizenportefeuille aan het schonen.
Dat is een ongunstig teken, want het gaat al lang goed. In feite nemen ze de kans om minder rendabel vastgoed nu voor een mooie prijs van de hand te doen. Een meevaller voor de grote spelers, maar het is de vraag of de koper van dat vastgoed er gelukkig van gaat worden.
Bij vastgoed gaat het vooral om locatie.
Het huis kan nog zo mooi zijn, maar als de locatie niet goed is, dan zal het rendement gaan tegenvallen.
Je moet als particulier enorm opletten of goedkoop niet duurkoop gaat worden. We zagen de afgelopen jaren enorme prijsstijgingen, maar we zien nu ook op heel veel plekken een overspannen markt. Kijk ik in mijn eigen woonplaats, dan staan in veel wijken bijna geen huizen meer te koop. Wat er te koop komt, is binnen drie weken weer van de markt af.
Alleen echt veel te duur geprijsde huizen blijven langer te koop staan. Op andere plekken zien we dat er huizen zijn die letterlijk al jaren te koop staan.
Maar… Eén van die huizen die al in 2010 te koop stond voor 850.000 had laatst nog een vraagprijs van 600.000 en is nu, zeven jaar later, eindelijk verkocht. De uiteindelijke koopsom weet ik nog niet, maar ik denk dat de verkopers akkoord zouden zijn gegaan met zoiets als 550.000 euro. Meer zou ik er niet voor gegeven hebben, wetende dat het huis al meer dan zeven jaar te koop stond.
Wat je dan hebt, is een groot huis op een verkeerde plek… Voor de juiste prijs kan dat interessant zijn, want op de juiste plek zijn geen koopjes meer te krijgen. Als nu echter de huizenmarkt weer inzakt, dan is dit huis in het voorbeeld straks ook niet meer te verkopen voor 550.000 euro…

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *